Erişilebilirlik

21 Ekim 2005: Doğal Felaketler ve İç Güvenlik Kaygılarına Yer Veriliyor


Washington Post, Saddam Hüseyin’in Irak’ta ve Iraklı yargıçlar tarafından yargılanmasını doğru bir karar olarak değerlendiriyor. Böyle bir yargı sürecinin hiç kolay olmadığını kabul eden gazete, uluslararası hukuk çevrelerinin mahkemeyi hedef alan eleştirilerini bir kenara bırakarak yargı sürecine destek vermesi gerektiğini savunuyor:

"Bu mahkemenin asıl önemi, Baas diktatörlüğünün gerçek yüzünü Irak’a ve bütün dünyaya göstermesinde yatıyor. Eğer bu iş doğru biçimde yapılırsa, Irak’taki etnik grupların barışmasına, seçilmiş hükümetin daha fazla meşruluk kazanmasına ve nihai olarak da Irak’ta istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Bu mahkemenin düzgün işlemesi, başta Amerikan ordusu olmak üzere, Irak’ın geleceğiyle ilgilenen herkesin çıkarınadır."

Filistin Yönetimi başkanı Mahmut Abbas’ın Beyaz Saray’da Başkan George Bush’la yaptığı görüşmeyi değerlendiren Boston Globe, Washington’un İsrail’le Filistin arasında nihai barış görüşmelerine başlanması için taraflara baskı yapması gerektiğini belirtiyor. Gazete, Filistin’de yaklaşan parlamento seçimlerinde Abbas’ın İslamcı Hamas’a karşı başarılı olabilmesi için İsrail’in Batı Şeria’da yeni yerleşim birimleri kurmaktan ve Filistinlilerin seyahat özgürlüğünü engellemekten vazgeçmesi gerektiğini vurguluyor:

"Bush, dün bu konularla ilgili olarak doğru sözler söyledi. İsrail’den yeni yerleşim birimi inşaatlarını durdurmasını ve Gazze ile Batı Şeria arasındaki yolları açmasını istedi. Ancak bu taleplerin gerçekleşmesi için, sadece sözle ifade edilmeleri yetmez, bunları Amerika’nın politikası haline getirmek gerekir. Adil ve kalıcı bir barışa giden yol buradan geçiyor."

USA Today, Wilma Kasırgasının Florida’ya yaklaştığını hatırlatıyor. Gazete, 11 Eylül saldırılarından bu yana geçen dört yıllık süreye ve harcanan milyarlarca dolara rağmen Amerika’nın hala felaketlere ve tehditlere hazır olmadığını savunuyor:

"Başkan Bush’un yeniden seçilmesinin en önemli gerekçelerinden biri Amerika’nın güvenliğini sağlayacağına ilişkin verdiği sözdü. Ancak Bush ve yardımcıları, Amerikalıları bu konuda hayal kırıklığına uğrattı. İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff’un sorumluluğu üstlenerek, çalışmalara başlaması, olumlu bir adımdır. Fakat, 11 Eylül komisyonunun da belirttiği gibi, reform yapmak için sonsuz bir zamanımız yok. Teröristler bizi beklemeyecek. Tabii, doğal felaketler de..."

Los Angeles Times da Acil Durum Dairesi FEMA’nın Katrina kasırgası sırasında kötü bir sınav verdiğini hatırlatıyor. Ancak gazete, İç Güvenlik Bakanı Chertoff’un FEMA’nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin düşüncelerini övgüyle karşılıyor:

"FEMA ve İç Güvenlik Bakanlığı, Katrina fiyaskosundan gerekli dersi almış, sorun çıktığında mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yardım götürmesi gerektiğini kavramış görünüyor. Pazar günü, Wilma kasırgası Florida sahillerini vurduğunda, yönetimin çıkarttığı dersleri ne ölçüde uygulayabileceğini de göreceğiz."
XS
SM
MD
LG