Erişilebilirlik

Bush - Abbas Görüşmesi


Başkan Bush, bugün Beyaz Saray’da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’la bir araya geldi. Görüşmenin “iyi geçtiğini” söyleyen Bush, Filistinlilerin bağımsız bir devlet kurma hedefine yaklaştığını söyledi. Mahmut Abbas ise, Filistinlilerin İsrail’le uzlaşmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Beyaz Saray’da yapılan 1 saatlik görüşmeden sonra Başkan Bush ve Mahmut Abbas, basın mensuplarına hitap etti. Bush, Filistinlilerin bağımsız bir devlet kurma hedefine çok yakın olduklarını söyledi ve Mahmut Abbas’ı “barış sürecine bağlı” bir lider olarak tanıttı.

Bush ve Abbas, İsrail’in Gazze’den çekilmesini “büyük bir fırsat” olarak nitelendirdi. Başkan Bush, şimdi, Filistinlilerin, Ortadoğu barışını tehdit eden “silahlı çetelerle” mücadele etmesi gerektiği uyarısında bulundu. Bununla beraber, Bush, İsrail’in Batı Şeria’da yeni yerleşim birimi kurma politikasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi ve Batı Şeria’dan Gazze’ye bir yol kurulması gerektiğine değindi. Bush, İsrail’in barış planına aykırı adımlardan kaçınması gerektiğini belirtti, aksi takdirde İsrail’in “sorumlu tutulacağını” söyledi – ancak ayrıntıya girmedi.

Başkan Bush, Filistin’de yapılacak Parlamento seçimlerini demokrasi yönünde atılmış önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Bush, nihai hedefin “barış içinde yan yana yaşayacak iki demokratik devletin kurulması” olduğunu söyledi ve “bu hedef doğrultusunda ilerliyoruz” dedi.

Filistin Yönetimi Başkanhı Mahmut Abbas da, Filistinlilerin İsrail’le uzlaşmaya bağlı olduklarını ancak müzakere sürecinin biran önce başlaması gerektiğini vurguladı. Abbas ayrıca, İsrail’in Filistinlilere uyguladığı ulaşım yasağından şikayet etti ve İsrail’in güvenlik duvarı inşa etme planını eleştirdi.

Bush ve Abbas, İsrail’in geçen ay 38 yıllık Gazze işgaline son vermesinden bu yana ilk kez bir araya geldi.


XS
SM
MD
LG