Erişilebilirlik

20 Ekim 2005: Saddam Davası, Mahmud Abbas'ın Washington Ziyareti...


Boston Globe, Irak’ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin’in yargılanmaya başlamasını Irak’ta keyfi yönetimden hukukun üstünlüğünü egemen olduğu bir döneme geçiş olarak yorumluyor. Gazete, yargı sürecinde bazı eksiklikler bulunduğunu kabul etse de, mahkemeye yöneltilen eleştirilerin fazla ciddiye alınmaması gerektiğini savunuyor.

"Dünkü açılış oturumunun ardından mahkemenin, Saddam Hüseyin’in ile diğer sanıkların avukatlarının savunma hazırlıklarını yapabilmesi için davayı 28 Kasım’a ertelemesi olumlu bir gelişmedir. Mahkemenin adilliği açısından, ne kadar canavar olursa olsun, bir sanığa kendisini savunma imkanı tanınması, büyük bir önem taşımaktadır. Saddam Hüseyin, kendi kurbanlarına böyle bir şans tanımamıştı."

Filistin’de Ocak ayında parlamento seçimlerine gidileceğini hatırlatan Washington Post, İsrail’in, İslami Direniş Örgütü Hamas’ın seçimlere katılmasına karşı çıktığını belirtiyor. Gazete, Hamas’ın seçimlerden başarıyla çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydediyor ve Amerika’nın Hamas’a karşı Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’ın konumunu güçlendirmek için devreye girmesi gerektiğini vurguluyor:

"Amerika açısından Hamas sorunu, bölgedeki İslamcı hareketlerin terörden vazgeçerek seçimleri temel alan bir siyaset yapma tarzına yöneltilmesini amaçlayan bölgesel demokratikleşme planından bağımsız olarak ele alınamaz. Eğer İslamcılar terörden vazgeçmeyi reddederse bu strateji işlemeyecektir. Fakat bu strateji, Mısır, Lübnan ve Filistin’deki İslamcı partilerin barışçıl bir siyasi rekabete girmesi engellenmesi durumunda da başarısız olacaktır. Bush yönetimi belki de bu nedenle, bu konuda İsrail’den farklı bir tavır izliyor."

USA Today, Amerika’nın özgürlük ve demokrasi düşüncesini dünyaya yayması açısından öğrenci değişim programlarına yeniden önem verilmesi çağrısında bulunuyor. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasını sağlayan prestroika ve glasnost politikalarının Amerika’da okuyan Sovyet vatandaşı Alexander Yakovlev tarafından üretildiğini hatırlatan gazete, İngiltere başbakanı Tony Blair ile Güney Afrika’da ırkçı rejime son veren F. W. De Klerk’in de üniversite öğretimini Amerika’da yaptığına dikkat çekiyor:

"Ne yazık ki, öğrenci değişim programlarına artık eskisi kadar önem verilmiyor. 11 Eylül sonrasında yapılan düzenlemeler, yabancı öğrencilerin Amerika’ya girişini çok zorlaştırdı. Başta fanatik dinciler olmak üzere, bazı insanlar Amerika’da okumakla değişmeyebilir. Fakat, yetişecek insanlar, askeri operasyonların veya basın üzerinden yürütülen halkla ilişkiler kampanyalarının başaramadığı bir çok işi başarabilir."

New York Times ise Başkan bush tarafından Yüksek Mahkeme üyeliğine atanan Harriet Miers’ı eleştiri bombardımanın tutuyor. Miers’ın ideolojik yaklaşımının yanı sıra mesleki becerisinin de ciddi bir sorun oluşturduğunu öne süren gazete, Bush’un Miers’ı savunan açıklamalarını da inandırıcılıktan uzak buluyor:

"Başkan Bush, ya kendi düşüncelerini bile başarılı bir şekilde ifade edemeyen birisini Yüksek Mahkemeye aday gösterdi veya bir adaya kişisel destek verdiğinde Senato’nun hizaya gireceğini düşünüyor. Gelecek hafta yapılacak Senato oturumunda Miers’ın kendini kanıtlamak için bir fırsatı daha olacak. Eğer Amerikan halkını Yüksek Mahkemeye layık olduğuna ikna etmek istiyorsa, Miers’ın şimdiye kadar gösterdiği performanstan çok daha iyisini göstermesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG