Erişilebilirlik

18 Ekim 2005: Irak Referandumu Gündemin Ana Maddesi


Washington Post, Irak’ta Sünnilerin anayasa referandumuna katılımını ülkenin geleceği açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Ancak gazete, Felluce’de seçmenlerin % 97’sinin anayasaya “hayır” dediğini kaydediyor ve anayasada kapsamlı değişikliğe gidilmemesi durumunda Irak’ta iç savaş ve bölünme riskinin süreceğini vurguluyor.

" Amerika, başta Şii ve Kürt liderler olmak üzere tüm Iraklılara, ülkenin fiilen bölünmesini desteklemediğini ve etnik ve dini temellere dayalı devletçiklerin korunması için Amerikalıların hayatını feda etmeyeceğini açıkça anlatmalıdır. Iraklı Sünniler de Cumartesi günkü referandumda böyle bir bölünmenin kabul edilemez olduğu mesajını verdi."

USA Today de sadece Irak genelinde değil, Sünni seçmenler arasında da referanduma katılım oranının yüksek olduğuna dikkat çekiyor ve Sünnilerin siyasi sürece katılımının büyük önem taşıdığını vurguluyor. Ancak gazete, Irak’ta henüz kesin bir zaferden söz etmek için çok erken olduğu uyarısında bulunuyor ve Sünnilerin 15 Aralık’ta yapılacak parlamento seçimlerine de katılımının çok önemli olduğunu belirtiyor.

" Askeri açıdan bakıldığında, direniş hala sıradan Iraklılar üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. Güvenlik sağlanmadan, ülkenin yeniden yapılanması kolay gözükmüyor. Eğer Sünniler siyasi sürece daha fazla katılır ve Irak’ı aşırı İslamcıların yuvası haline getirmek isteyen yabancı teröristlerden uzaklaşırsa, isyanın da etkisi azalacaktır. Fakat bırakın istikrar sağlamayı, temsili bir hükümet kurulması bile çok zor görünüyor."

Los Angeles Times da, Irak’taki referandumdan anayasaya “evet” çıkmasının Amerikan askerlerinin hemen çekilmeye başlaması ve Irak’taki şiddetin sona ermesi anlamına gelmeyeceğini vurguluyor. Gazete, yorumunda kalıcı bir istikrar için anayasada değişikliğin şart olduğu savunuyor.

" Anayasanın kabulüyle birlikte siyasi açıdan önemli bir gelişme sağlandı, fakat buna askeri gelişmelerin de eşlik etmesi gerekiyor. Amerikan askerlerinin kısmen çekilebilmesi için Irak ordusunun eğitim süreci de hızlandırılmalıdır. Amerikalı yetkililer, ülkenin bölünmemesi için Sünnilerin makul taleplerini karşılayacak bir anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi için baskı yapmalıdır."

New York Times gazetesi ise Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’nin, savaş suçlularının da gömülü olduğu askeri bir mezarlığı ziyaret etmesini sert bir dille eleştiriyor.

" Askeri anıt, sadece vatanı uğruna ölen 2 buçuk milyon Japon askerini değil savaş suçlularını da temsil etmektedir. Dolayısıyla Koizumi’nin anıtı ziyareti, geçmişte Japon işgaline uğrayan Çin, Tayvan, Güney Kore ve Singapur gibi ülkelerde büyük tepkiye yol açıyor. Koizumi için ziyaretin tek yararı liderliğini yaptığı Liberal Demokrat Parti'de önemli bir ağırlığı olan sağcı milliyetçilerin takdirini toplaması. Ancak Koizumi’nin bu sağcı ve aşırı milliyetçi gruba karşı çıkması şarttır. Japonya, 21. yüzyılda onurlu yaşayabilmek için, 20. yüzyıldaki tarihiyle hesaplaşmalıdır. "

XS
SM
MD
LG