Erişilebilirlik

BM Beyrut'un Talebini Geri Çevirdi


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri'ye düzenlenen bombalı suikast ile ilgili araştırmanın uzatılması için Beyrut yönetiminden gelen talebi geri çevirdi. Annan, sözkonusu araştırmayla ilgili olarak uzatma kararı vermeden, Cuma günü kendisine verilmesi beklenen raporu görmesi gerektiğini belirtti.

Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri Şubat ayında Beyrut’ta kendisine düzenlenen bombalı bir saldırıda hayatını kaybetmiş ve bu saldırıda parmağı olduğu gerekçesiyle Şam yönetimi hem Amerika tarafından hem de dünya liderleri tarafından ciddi biçimde eleştirilmişti. Suriye ise bu iddiaları yalanlamıştı. Ancak BM Hariri araştırma müfettişlerinden Detlev Mehlis, dört Suriye yanlısı Lübnanlı generali şüpheli olarak göstermiş, yedi Suriye yetkilisini de sorgulanmıştı. Bunların arasında Surye İçişleri Bakanı Ghazi Kenan da vardı. Kenan geçtiğimiz hafta intihar edince, intiharın Hariri araştırmasıyla ilgisi var mı sorusu gündeme gelmişti. Gazi Kenan'ın intiharından saatler önce CNN televizyonuna demeç veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Hariri suikastına karışan devlet yetkililerinin vatana ihanet suçuyla yargılanacağını söylemişti.

Suriye askerleri, 1976 yılında iç savaş halindeki Lübnanlı grupları ayırmak ve aralarına girmek üzere ülkeye konuşlandırılmıştı ve o zamandan geçtiğimiz Mart ayına kadar ülkenin iç politikasında oldukça etkin bir konuma sahipti.

Geçtiğimiz hafta Lübnan yönetimi, bu gelişme üzerine Hariri’nin öldürülmesini araştıran BM ekibine biraz daha zaman verilmesini istemişti. Bu isteği geri çeviren Genel Sekreter Annan, yaptığı basın toplantısında araştırma süresinin politik bir olaya dönüştürülmesine izin vermeyeceğini ve şuanda konun daha çok teknik tarafıyla ilgilendiğini söyledi. Annan, ayrıca Hariri soruşturmasının Ghazi Kanaan’ın intiharıyla birleştirilmesi gibi bir düşüncenin şimdilik olmadığını da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG