Erişilebilirlik

Dünya Gıda Günü Kutlandı


Bugün Dünya Gıda Günü. Gün içinde yapılan etkinliklere katılan ülkeler, dünyadaki açlık tehlikesini azaltmak için daha çok girişim yapılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, yalnızca bu yıl içinde açlıktan ölenlerin sayısının 6 milyonu aştığını belirtti. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü yetkilileri, açlık tehlikesinin azaltılması için yeterlik kaynak ve teknoloji bulunduğunu kaydetmekle birlikte, Dünya Gıda Programı yöneticilerinden James Morris, açlık tehlikesine maruz kalan insanların sayısının, yapılan mücadeledeki ilerlemeye rağmen, arttığını ifade etti.

Morris, açlık ve açlıkla bağlantılı hastalıkların, AIDS, sıtma ve verem gibi hastalıkların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtığını söyledi. Dünya Gıda Programı yöneticisi Morris; hükümetleri, yardım örgütlerini ve özel sektörü, dünyadaki yoksulları ve özellikle de çocukları hedef alan açlık tehlikesine karşı, daha fazla girişimde bulunmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tam 60 yıl önce bugün kuruldu. Son 25 yıldan bu yanaysa, Birleşmiş Milletler üyeleri, her yıl 16 Ekim’de Dünya Gıda Günü’nü kutluyor.

Yalnızca bu yıl 6 milyondan fazla insan, açlık ya da açlığa bağlı hastalıklardan hayatını kaybetti. 850 milyondan fazla kişiyse yeterli beslenemiyor. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, yeryüzünde açlık tehlikesiyle yaşayan insanların sayısını, 2015 yılına kadar yarıya indirmeyi amaçlıyor. Merkezi Roma’da bulunan Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün Başkanı Jacques Diouf, örgütün kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda şöyle konuştu

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü Yöneticisi Jacques Diouf (Jak Diyuf) 25 yıldır kutlanan Dünya Gıda Günü’nün, bu yılki temasının, “ortak kültürel miras” diye tanımladığı tarım ve kültürlerarası diyalog olacağını söyledi. Diouf, kültürlerarası diyalogun, yeni bilgi ve yöntemlerin uyarlanmasını mümkün kıldığını belirtti. Diouf ayrıca, artan talep ve yoksul insanların karşı karşıya kaldığı açlık tehlikesiyle başa çıkmak için, dünyanın yeterli kaynak ve teknolojiye sahip olduğuna dikkat çekti.

Jacques Diouf, örgüt adına üç de iyi niyet elçisi atadı. Bunlardan biri Paraguay Devlet Başkanı’nın eşi, Maria Gloria Penayo de Duarte, bir diğeri Yeni Zelandalı dünya atletizm şampiyonu Beatrice Faumuina, ve bir diğer iyi niyet elçisi de İrlandalı şarkıcı Ronan Keating oldu.

XS
SM
MD
LG