Erişilebilirlik

Afganistan'da 50 Seçim Görevlisinin İşine Son


Afganistan’da geçen ay yapılan seçimlerde görev yapan 50 kişi, seçimlere hile karıştırdıkları gerekçesiyle görevden alındı.

Birleşmiş Milletler-Afganistan seçim komisyonu başkanı Richard Atwood kullanılan oyların yüzde 3’ünün yeraldığı 650 sandığın, sahte oy içerdiği gerekçesiyle sayıma dahil edilmediğini açıkladı. Ancak Atwood, bu sahteciliğin küçük çapta olduğunu ve seçimin tamamını etkilemediği için oyların yeniden sayılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

18 Eylül seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili tartışmalar ülke genelinde protestolara neden oluyor.

Öte yandan çeşitli insan hakları örgütleri, seçimi kazanan adayların silahlı gruplarla ilişkileri olduğuna ve Taleban örgütünün en az 2 eski üyesinin meclise girmiş olabileceğine dikkat çekiyor.

Dini Liderin Ölümüne Protesto

Binlerce Afgan, hükümet yanlısı Molla Ahmet Han’ın, bir bombalı saldırıda öldürülmesini protesto etti.

Yaklaşık 5 bin Afgan, Molla Ahmet Han’ın Cuma namazı sırasında öldürüldüğü doğudaki Khost bölgesinde sokaklara döküldü. Saldırıda 15 kişi de yaralanmıştı.

Protestocular hükümeti, dini liderleri daha iyi korumaya çağırdı.

Cuma günkü saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Ancak yetkililer, daha önce de militanları lanetleyen açıklamalarda bulunan ve Devlet Başkanı Hamit Karzai’ye destek veren dini liderleri hedef alan Taleban üyelerini suçluyor.
XS
SM
MD
LG