Erişilebilirlik

Kuş Gribi AB Gündeminde


Türkiye ve Romanya'da kuş gribi hastalığının başgöstermesinin ardından Avrupa Birliği ülkelerinden veterinerler, bugün Brüksel’de son gelişmeleri görüşüyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının da, Salı günü, Lüksemburg’da, kuş gribi konusunda toplantı yapacakları açıklandı.

ABD'den Uyarı

Amerika Sağlık Bakanı Michael Leavitt Dünya ülkelerini kuş gribi tehlikesine karşı uyardı.

Leavitt, salgın tehlikesini araştırmak için uluslararası uzmanlarla birlikte Güneydoğu Asya ülkelerinde incelemeler yapıyor.

Bakan, Vietnam’da yaptığı açıklamada, kuş gribinin henüz salgın hastalığa dönüşmediğini söyledi ancak bu ihtimalin mevcut olduğunu vurguladı.

İlk defa Çin’de ortaya çıkan kuş gribinin, hastalıklı hayvanla temas yoluyla diğer hayvanlara ve insanlara da geçtiği belirlenmiş durumda.

Hastalığa sebep olan virüsün mutasyon geçirerek, başka bir deyişle yapısını değiştirerek, insandan insana geçen bir virüse dönüşmesinden çok ciddi kaygı duyuluyor.

Türkiye ve Romanya’da olduğu gibi virüsün göçmen kuşlar vasıtasıyla yayıldığı tahmin ediliyor..

'Türkiye'deki Virüs Ölümcül'

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ve Romanya'daki kuş gribi vakalarında görülen virüs tipinin, insanlar için ölümcül olan H5N1 olduğunu doğruladı. Türkiye'den İngiltere'ye gönderilen kuş gribi örneklerine ait sonuçları açıklandı. Türkiye'ye uygulanan canlı kuş alımı yasağı ise Nisan ayına kadar uzatıldı.

Daha önce Romanya'da da kuş gribi görüldüğünü açıklayan komisyon, olası bir salgını önlemek amacıyla, Romanya’dan canlı kümes hayvanı ithalatını yasaklama kararı almıştı. Türkiye'yle ilgili açıklamayı yapan Komisyon sözcüsü Marcos Kyprianou, Romanya'daki virüsün aynı tür olup olmadığının henüz açıklık kazanmadığını belirtti.

Hastalık dolayısıyla Avrupa Birliği'nin Türkiye ve Romanya'ya yönelik seyahat uyarısı yayınlaması da bekleniyor.

Kyprianou: Türkiye'deki Virüsün Türü H5N1

Avrupa Birliği Komisyonu’nun sağlık işleri yetkilisi Markus Kyprianou, Brüksel’de yaptığı açıklamada, Türkiye’de ortaya çıkan kuş gribi virüsünün, insanlarda ölüme yol açan H5N1 türü olduğunu açıkladı. Kyprianou, Türkiye’deki örneklerden alınan test sonuçlarının, Rusya, Moğolistan ve Çin’deki sonuçlara benzediğini söyledi.

H5N1 virüsü, 2003 yılından bu yana Asya’da 60’tan fazla kişinin ölümüne yol açtı. Türkiye’de henüz kuş gribiyle bağlantılı bir ölüm olayına rastlanmadı. Avrupa Birliği’yse Türkiye’den kuştüyü ve canlı kuş alımını yasakladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, paniğe gerek olmadığını söyledi. Akdağ, hastalığın kontrol altına alınması amacıyla bütün gerekli önlemlerin alındığı yönünde güvence verdi. Bununla birlikte Akdağ, hastalığın ortaya çıktığı Kızıksa beldesi dışında, Türkiye’nin hiçbir yerinde kuş gribi vakasına rastlanmadığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kuş gribinin insanlar arasında yayılan bir salgına dönüşmemesi için bir ulusal eylem planı hazırlandığını ve bu planın yürürlükte olduğunu belirtti. Kızıksa çevresindeki 3 kilometrelik alanda şu ana kadar toplam 6 bin tavuk, hindi, güvercin ve kaz itlaf edildi. Bölge hala karantina altında tutuluyor.

Haberlere göre salgın ihtimaline karşı Tamiflu adlı ilaçtan sipariş edildi.

Türkiye’deki kuş gribi vakaları üzerine birçok uluslararası kuruluş harekete geçti. Bunlar arasında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü de var. Örgüt gelecek hafta Türkiye’ye teknik uzmanlar göndereceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün Türkiye bürosundan Melek Çakmak Ankara muhabirimiz Aslı Aral’ın sorularını yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.


XS
SM
MD
LG