Erişilebilirlik

Çin Uzaya İnsanlı Araç Gönderdi


Çin bugün uzaya ikinci kez insanlı bir uzay aracı gönderdi.

Araç, bu sabah erken saatlerde Çin’in Gansu bölgesindeki uzay üssünden fırlatıldıktan 20 dakika sonra dünya yörüngesine yerleşti.

Şenzu-6 adlı kapsülde Fei Julong ve Nie Haisheng adlı iki astronot bulunuyor.

Çin’in iki yıl önce yaptığı ilk insanlı uzay uçuşu 22 saat sürmüştü. Bu uçuşun ise 5 gün süreceği açıklandı.

Çin, Rusya ve Amerika’dan sonra uzaya insan gönderebilen üçüncü ülke.

İçinde iki astronotun bulunduğu kapsülü taşıyan roket, bu sabah Çin’in Gobi çölündeki tesislerden ateşlendi.

Roketin fırlatışını canlı yayınlayan Çin devlet televizyonu, Devlet Başkanı Hu Şintoa’yu, Pekin’deki makam odasında ateşleme işlemini televizyondan izlerken de gösterdi.

İlk insanlı uzay yolculuğunu iki yıl önce yapan Çin, hızlı bir şekilde Amerika ve Rusya’yla arasındaki 40 yıllık açığı kapatmaya çalışıyor. Nitekim tek insanlı ilk uçuş sadece 22 saat sürmüş ve astronot Yang Live Dünya yörüngesinde 4 tur atmıştı. İki astronotun katıldığı bu yolculuk ise en as 5 gün sürecek. Rus Soyuz aracı örnek alınarak inşa edilmiş olan Şenzu-6 kapsülünün bu süre içinde dünya çevresinde 80 kez dönmesi bekleniyor.

Dünyada şimdiye kadar sadece iki ülke, Rusya ve Amerika uzaya insan gönderdi. Dolayısıyla Çin’in bu kulübe katılması çok önemli bir başarı.

Siyasal gözlemciler, birçok Batı Avrupa ülkesinin bunu yapabilecek teknoloji ve mali imkanlara sahip olduğuna dikkati çekiyor ve Çin’in gerçek amacının siyasi olduğunu öne sürüyor. James Oberg adlı Amerikalı bir emekli uçak mühendisi Komünist parti liderlerinin Çin’in siyasi nüfuz ve itibarını artırmaya çalıştıklarını ileri sürüyor. Başka bir deyişle Çin’in amacı bilimsel araştırma yapmak değil dünya ülkeleri arasında prestij kazanmak.

Amerikalı uzman, uzaya insanlı araç göndermenin Çin’e sayısız ticari kazanç sağlayacağını söylüyor, ister elektronik eşya olsun ister silah Çin mallarına artık daha farklı bakılacağını vurguluyor. James Oberg “Sadece Çin’in ticari ürünlerini değil diplomatlarının tehditlerini de artık daha ciddiye almak gerekecek” diyor.
Çin'in kendi imkanlarıyla uzaya gitmesi bazı ülkelerde kaygıyla karşılanıyor. Kaygının esas kaynağı bu ülkenin giderek silahlanması.. Durumun farkında olan Başbakan Ven Şibao, bu sabah yaptığı konuşmada, uluslararası kaygıları gidermek istercesine Çin’in uzay programının barışçı olduğunu vurguladı:

Başbakan Wen, uzay aracının başarılı fırlatılışından sonra yaptığı konuşmada, ülkesinin, uzay uçuşları ve bilimsel deneylerle insanlığın bilim ve barış davasına katkıda bulunacağını söyledi.

Yabancı uzmanlar, Pekin hükümetinin uzay programına büyük yatırımlar yapmasını iç politikaya da bağlıyor. Bir teze göre, Komünist liderlerin gözlerini uzaya çevirmelerinin bir nedeni de , genç kuşağın gözünde çağ dışı kalmamak.

İki astronotun, özel bir araçla, gelecek hafta başlarında Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne inmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG