Erişilebilirlik

11 Ekim 2005: Kıbrıs Rum Yönetiminin Washington Büyükelçisi Yorum Yazdı


Christian Science Monitor Pakistan’da meydana gelen deprem sonrasında, devletin yetersiz kalmasına rağmen halkın arama-kurtarma ve yardım çalışmalarına büyük bir özveriyle katıldığını belirtiyor. Ölenlerin önemli bir kısmının çocuklar olduğuna dikkat çeken gazete, Hindistan ve Pakistan’ın aralarındaki düşmanlığı bir kenara bırakarak gelecek nesiller için benzer felaketlere karşı ortak çalışmalar yürütmesi gerektiğini vurguluyor.

"Pakistanlı yetkililer depremden etkilenen bir çok bölgede yüksek orandaki çocuk ölümü nedeniyle bütün bir neslin kaybedildiğini söylüyor. Hayatın normale dönmesine yönelik çalışmalar başlar başlamaz, Hindistan ve Pakistan hem dünyanın bu bölgesine barış getirmek hem de bundan sonraki depremlerin benzer bir felakete yol açmasını önlemek için birlikte çalışmaya başlamalıdır."

USA Today de nüfus yoğunluğu, kurtarma araçlarının eksikliği ve inşaat mevzuatının yetersizliği gibi nedenlerle bu tür felaketlerin üçüncü dünya ülkelerinde çok daha büyük kayıplara yol açtığının altını çiziyor. Gazete, bu tür felaketler karşısında yapılacak yardımlarla Amerika’nın dünyadaki imajını düzelteceği görüşüne de yer veriyor.

"Başkan Bush’un yardımcısı Karen Hughes, Amerika’nın Müslüman ülkelerdeki imajını artırmak amacıya daha kısa bir süre önce bazı Ortadoğu ülkelerine gitti. Hughes, bu gezi sırasında Amerika’nın sunami felaketi sonrasındaki yardımlarını da anlattı. Hughes’ın açıklamalarının etkisinin sınırlı olmasına ve tepki toplamasına rağmen, verdiği mesaj doğruydu: Yardım sağlamak sadece doğru bir tavır değil aynı zamanda dost kazanmanın da bir yöntemidir. Ve Amerika bu konuda ısrarlı davranmalıdır."

Washington Times’ta ise Kıbrıs Rum Yönetiminin Washington büyükelçisi Euripides L. Evriviades’ın bir makalesi dikkat çekiyor. Türkiye’yi işgalcilikle suçlayan ve Ankara’nın Rum yönetimini tanımamakta ısrar ettiğini hatırlatan Rum büyükelçi, buna rağmen Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlamasını veto etmediklerini belirtiyor ve bunun da Rum tarafının Kıbrıs’ta çözüm isteğinin bir göstergesi olduğunu savunuyor.

"Türkiye’nin içine girdiği Avrupa Birliği üyeliği süreci, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve Kıbrıs’taki Türk işgal güçlerinin çekilmesi gibi sorunların çözülmesini gerektiriyor. Üyelik yolunda ilerleyen bir ülkenin bir başka üye ülkenin topraklarında işgal gücü bulundurması ve o ülkenin egemenliğini tanımaması, bütün üye ülkeleri bağlayan ortak Avrupa Birliği değerleriyle uyuşmamaktadır. Artık Türkiye, Avrupa Birliği’nin koşullarına uyarak taahhütlerini yerine getirme konusundaki samimiyetini göstermelidir."

New York Times Katrina Kasırgası sırasında kötü bir sınav veren Bush yönetiminin şimdi Asya’yı sarsan kuş gribine karşı ciddi bir hazırlık içinde olduğunu belirtiyor. Ancak gazete Batılı yetkilileri, sadece kendi halklarını korumaya çalışmak gibi bir yanlışa düşmemeleri gerektiği konusunda uyarıyor ve yoksul ülkelerin bu salgınla mücadelesine de katkı verilmesi çağrısında bulunuyor.

"Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Michael Leavitt’in, Asya ülkelerindeki durumu değerlendirmek amacıyla bu hafta diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelmesi olumlu bir gelişmedir. Grip salgınına karşı hazırlıklı olmak amacıyla dışişleri bakanlığının uluslar arası bir toplantı düzenlemiş olması da iyi bir haber. Hazırlanan taslak plana göre, virüsün yayılması daha yakından izlenecek ve bir salgın yaşanması halinde salgının ilk ortaya çıktığı yerde kontrol altına alınması için uluslar arası işbirliği artırılacak. Bir salgına karşı alınacak en iyi önlem, mücadeleye sınırlarımızın çok uzağında başlamaktır."

XS
SM
MD
LG