Erişilebilirlik

10 Ekim 2005: Türk Reality Şovları Amerikan Gazetelerinde


Washington Post, Türk televizyonlarındaki reality show çılgınlığını Karl Vick imzalı bir haberle mercek altına alıyor. “Gelinim Olur musun?” ve “Hayaller gerçek oluyor” gibi programlara erkek yarışmacıların anneleriyle beraber katıldığını belirten muhabir, bunu Türkiye’deki geleneksel aile yapısına bağlıyor.

"Sokaktaki vatandaş ve uzmanlar, bu programların çok sevilmesini Türk geleneklerini başarılı biçimde yansıtmasına bağlıyor. “Gelinim Olur Musun?” programının yapımcısı Pelin Akat, sağlanan başarının Türk televizyonculuğunda dönüm noktası olduğunu ve bu fikri ihraç etmeye başladıklarını söylüyor. Arjantin, Ukrayna, Hindistan ve Yunanistan’da şimdiden benzeri programlar hazırlanıyor."

New York Times ise Bush yönetiminin Katrina kasırgasıyla ilgili yardım programlarını eleştiriyor. Gazete, yönetimi kasırgadan zarar gören yoksullara yönelik yardım girişimlerini önlemeye çalışmakla suçluyor ve Washington’un savunduğu programların sadece zengin yatırımcıların işine yarayacağını savunuyor.

"İskân probleminin çözülmesi, işsizlik sigortası ve tazminatı konusu vergi indirimlerine göre daha fazla öncelik taşıyor. Eğer Kongre üyeleri bütün bunlar için kaynak bulunmasından endişe ediyorsa, Başkan Bush’un zenginlere uyguladığı geçici vergi indirimlerinin önceden belirlendiği gibi kaldırılmasına izin vermeleri yeterli olacaktır."

Washington Times ise Avrupa Birliği’nin gerçekten küresel bir güç olabilmesi için önce ekonomisine çeki düzen vermesi gerektiğini vurguluyor. Başta Fransa ve Almanya olmak üzere birçok üye ülkenin bütçe açığı konusunda belirlenen tavanı aştığını belirten gazete, birçok Avrupalının da ulusal egemenliğin Birliğe devri konusunda isteksiz davrandığına dikkat çekiyor.

"Şu anda ekonomik hedefler üyeler arasındaki uyumsuzluğun kurbanı durumunda. Üye ülkeler harcamalarda kesintiye gitse de, Avrupalı seçmenler, ulusal bütçeyle ilgili kararların egemenlik konusu olduğunu düşünüyor. Ulusal egemenliğin korunması yönündeki çabalar ise Avrupa Birliği’nin doğasıyla çelişiyor. Avrupa Birliği bitmek bilmeyen sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Üye ülkeler, bir süper devlet olmaya çalışmadan önce kendi ekonomik performanslarını artırmaya çalışmalıdır. "

Los Angeles Times, Nobel Barış Ödülünü kazanan Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi ve Başkanı Muhammed el Baradey’in bu ödülü hak ettiği görüşünde. Ancak gazete, nükleer silahların yayılmasını önlemeye çalışan kurumun yeterli yetki ve imkanlara sahip olmadığını ileri sürüyor.

"Nükleer silahlanma, günümüzün en önemli sorunlarından birisi. Kısa vadede, barış ödülü Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'ne ve el Baradey’e İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin bile tanımak zorunda kalacağı bir meşruiyet sağlıyor. Ancak dairenin başarılı olabilmesi için başta Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olmak üzere Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasını imzalamış bütün ülkelerin kurum müfettişlerine desteklemesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG