Erişilebilirlik

Şaron-Abbas Zirvesi İptal Edildi


Ariel Şaron ve Mahmud Abbas arasında yarın yapılması planlanan ikili görüşme akşam saatlerinde iptal edildi.

İsrail Başbakanı ve Filisistin yönetimi başkanı arasında yapılması beklenen görüşme böylelikle ikinci kez ertelenmiş oldu. İki liderin bu ay sonu veya gelecek ay başında biraraya gelecekleri açıklandı.

İsrail ve Filistin tarafları Urdün Kralı 2. Abdullah'ın araya girmesiyle yarın buluşacaktı. Taraflar Mahmud Abbas'ın bu ayın 20sinde Washington'a yapacağı ziyaret öncesinde masaya oturup yol haritası'na giden aşamalar hakkında görüşecekti.

Ancak her iki taraf da bu görüşmede somut adımlar atılmaması halinde biraraya gelmenin gereksiz olduğu yolunda açıklamalar yaptı. Filistin ve İsrail karşılıklı taleplerinde anlaşma olması gerektiğini ısrarla vurgukladı.

İsrail Filistin'den özellikle Hamas'ın silahsızlandırılmasını isteyecekti. Filistin yönetimi Ocak'ta yapılacak parlamento seçimlerinden önce bunu tam anlamıyla gerçekleşemeyeceğini ifade etti.

Filistin ise İsrail'den Batı Şeria'da daha fazla Filistin kentinin kendilerine devredilmesini ve İsrail hapishanelerinde bulunan ve yaklaşık 20 yıldır hapis yatan 20 Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını isteyecekti. Ancak İsrail yönetimi bunların şu an için kabul edilemeyecek talepler olduğunu belirtti.

Bu gelişmeler ışıgında iki liderin kurmayları Abbas ve Şaron yarın biearaya gelse de herhangi bir anlaşma olamayacağınakanaat getirerek görüşmenin ileri bir tarihe ertelenmesine karar verdiler.

Abbas ve Şaron biraraya gelmeme kararı aldılar ancak İsrail ve Filistin tarihinde bir ilk'in gerçekleşeceği açıklandı.

10 yıl önce öldürülen o dönem İsrail Başbakanı İzak Rabin'i anma törenlerine Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas konuşmacı olarak katılacak. 15 Kasım'da yapılacak anma törenlerine Abbas'ın yanısıra Filistin başbakanı Ahmet Kurey'in'de katılması bekleniyor. Suikaste kurban gitmeden önce Filistin yönetimi ile barış çabalarını zirveye taşıyan İzah rabin onuruna yapılacak bu törene Mahmud Abbas'ın katılması iki taraf arasında bir ilk olacak.

Bu barış havasının yanısıra bölgede çatışmalar ve ölümler devam ediyor. Dün gece yarısı İsrail'in boşalttığı Gazze'den yahudi tarafına geçmeye çalışan 3 filistinli askerlerce açılan ateş sonucu ölü olarak ele geçirildi. İdsrail ordusu olay hakkında bir yazılı açıklama yaparak 3 filistinlinin kisuffim sınır noktasından kaçak olarak İsrail'e geçmeye çalıştıklarını ve yanlarında patlayıcı madde taşıdıklarını duyurdu.

Bugün sabahda İsrail güvenlik güçleri El Halil bölgesinde düzenledikleri operasyonlarda 117 hamas militanı oldujları iddia edilen Filistinliyi tutukladı. İsrail kaynakları 117 Filistinlinin terör örgütünün silahlı kanadına mensup olduklarını ve İsrail hedeflerine saldırı planladıklarını ifade etti.
XS
SM
MD
LG