Erişilebilirlik

'İsrail Filistin'in Silah Almasına İzin Verecek'


İsrail hükümetinin, Filistinli güvenlik güçlerine dağıtılması koşuluyla Filistin yönetiminin silah alımına izin vermeyi planladığı iddia edildi.

İsrail günlük gazeteleri hükümetin Filistin yönetimi'ne Gazze'deki güvenlik güçlerine verilmek amacıyla silah alımı için izin verebileceğini duyurdu. Avrupa Birliği'nden gelecek maddi kaynaklarla alınması planlanan silahlar özellikle Gazze'deki güvenliği sağlamak amacıyla Hamas ile İslami Cihad örgütlerine karşı kullanılacak.

İsrail hükümetinin geçmişte ısrarla karşı çıktığı "Filistin yönetiminin silah alması" fikrine bu noktada izin vermesine neden olarak Amerikan baskısı gösteriliyor. Başkan Bush'un Ariel Şaron'dan Filistin yönetimine iç güvenliği sağlamak için gerekli yardımı yapmasını istediği basına sızan haberler arasında.

İsrail gazeteleri bu konudaki son kararın Şaron ve Abbas'ın bu hafta Salı günü Kudüs'te yapacağı görüşmede netleşeceğini haber verirken Şaron'un Abbas'tan bu silahların terör gruplarına gitmeyeceğine dair güvence isteyeceğini de belirtiyor. Şaron ve Abbas arasındaki görüşme geçen Şubat'ta yapılan ateşkesten bu yana üçüncü görüşme olacak.

Ürdün Kralı Abdullah'ın bizzat önayak olduğu bu görüşmede İsrail masaya Hamas ve İslami Cihad'ın silahsızlandırılması konusunu getirecek. Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas'ın Amerika'ya gitmeden önce Şaron ile görüşmeyi kabul etmesine gerekçe olarak, Abbas'ın Washington'a olumlu gelişmelerle gitmek istediği belirtiliyor.

Filistin tarafı Şaron'dan mahkumların serbest bırakılmasını, silah alımına izin verilmesini isteyecek .Siyasi kaynaklar bu Salı yapılacak toplantıda tarafların Kudüs ve duvar inşaası konularına değinmeyeceğini, zira toplantıdan iki tarafında anlaşma ile ayrılmak istediğini ve bu nedenle hemen çözüme ulaşılamayacak konulara değimekten şimdilik uzak duracaklarını ifade ediyor.

Öte yandan geçtiğimiz haftasonunda Filistin güvenlik güçleri Hebron'da silah ve uyuşturucu operasyonları düzneleyerek 30 kişiyi gözaltına aldı. Çeşitli evlere düzenlenen baskınlarda Filstin polisi yasadışı silahlara el koydu ve çok miktarda uyuşturucu ele geçiridi Filistin polis kaynakları bu operasyonlara devam edileceğini sadece Gazze'de değil Batı Şeria'da da iç huzurun öncelikli konu olduğunu ifade ediyor.

İsrail ordusu, Batı Şeria’da Filistinli bir militanın, silahlı çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.

Ordu yetkilileri, İsrail askerlerinin bu sabah Cenin’de devriye gezerken, silahlı üç militanı tespit ederek, ateş açtığını bildirdi.

Bu arada İsrail ordusu, Batı Şeria’da Filistinli bir militanın, silahlı çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.

Ordu yetkilileri, İsrail askerlerinin bu sabah Cenin’de devriye gezerken, silahlı üç militanı tespit ederek, ateş açtığını bildirdi.


XS
SM
MD
LG