Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Umudu


Almanya’da iki büyük partinin lideri, yeni başbakanın kim olacağını belirlemek üzere yarın özel görüşme yapacak.

Hristiyan Demokrat Parti lideri Angela Merkel, Başbakan ve Sosyal Demokrat parti lideri Gerhard Schröder ile bugün üçüncü kez biraya geldi. Özel görüşme kararını üçüncü turdan sonra açıklayan Merkel, eskisine oranla daha iyimser olduğunu belirtti.

Son bir kamuoyu yoklaması, Almanların yüzde 34’nün Merkel’i, yüzde 26’sının ise Schöder’in başbakan olmasını istediğini gösteriyor.

Koalisyon Umudu

Almanya´da seçim sonrası yaşanan belirsizlik bugün iki büyük partinin koalisyon görüşmelerini kısa bir süre içinde başlatabilecekleri yönünde yaptıkları açıklamayla yerini umuda bıraktı.

Koalisyon arayışlarını sürdüren Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyaldemokrat SPD’nin liderleri bugün karşılıklı nabız yoklama çalışmalarında üçüncü kez bir araya geldiler. Berlin’de başbakan Schröder ve Birlik Partileri Lideri Merkel’le birlikte her iki tarafın kurmaylarının da katıldiğı ve iki buçuk saate yakın süren zirveden çıkacak mesaj merakla bekleniyordu. Çünkü taraflar bu zirve öncesinde de başbakanlık koltuğu hakkının kendilerinde olduğu iddasını sürdürdüler. Nitekim Birlik Partileri’nden daha bu sabah gelen açıklamalarda, müzakere koşullarının başbakanlığın kendilerine ait olduğun SPD tarafından meşrulaştırılması, aksi takdirde görüşmeleri bugün sona erdirileceği tehtidi yer alıyordu.

Ancak görüşme sonrası taraflar, başbakanlık konusunun bugün gündeme getirilmediğini, bunun karşılığında temel konularda ortak pay arandığını ve bunun da bulunduğunu açıkladılar. Birlik Partilerinden Merkel zirvede bütçe ve sosyal güvenlik gibi sorunların ele alındığını, iki tarafın ortak paydalarını saptadıklarını, buluşmanın başarılı geçtiğini ve partisine koalisyon görüşmelerine başlanabileceği tavsiyesinde bulanacağını kaydetti. Schröder’de istihdam ve işsizlikle mücadele gibi konularda yakınlaşma sağlandığı izlenimi edindiğini belirtti. Her iki taraf yarın öğleden sonra yeniden bir araya gelerek başbakanlık görevini kimin üstleneceği konusunda anlaşmayı planladıklarını açıkladı ve gözler şimdi bu görüşmeye çevrildi. Siyasi gözlemciler yarınki buluşmadan sonra, çok büyük bir olasılıkla Schröder’in başbakanlık iddaasından feragat edeceğinden yola çıkıyorlar. Buna neden ise Schröder’in Pazartesi günü siyasi geleceğini parti yönetiminin kararına bıraktığını ve başbakanlıkta israrcı olmayacağını açıklaması. Buna rağmen Sosyal Demokratların çok büyük bir bölümünün Schröder’e bağlılığı ve kurulacak koalisyonun onun liderliğinde gerçekleşmesi konusundaki israrları sürüyor. SPD Avrupa Parlamentosu milletvekili Vural Öger’de Merkel’in Schröder’in yerine geçmesine karşı olanlardan

Bu arada taraflar başbakanın kim olacağı konusunda yarın anlaşsalar bile, koalisyon görüşmeleri hayli zaman alacağa benziyor. Bu süre içinde Gerhard Schröder, başbakanlık makamında oturmaya devam edecek.

Nitekim bugün Berlin’de yapılan bir açıklamada, Schröder’in, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine başlanması yönünde alınan karardan sonra mevcut gelişmeleri Başbakan Erdoğan ile görüşmek amacıyla önümüzdeki Çarşamba günü Türkiye’ye gideceği açıklandı. Böylece büyük bir ihtimalle Schröder son resmi yurtdışı gezisini AB üyeliği konusunda sürekli destek verdiği Türkiye’ye gerçekleştirecek.

XS
SM
MD
LG