Erişilebilirlik

Umut Son Saatlere Kaldı


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları'nın Türkiye'yle ilgili anlaşmazlığı görüşmek üzere Lüksemburg'da dün akşam yaptıkları olağanüstü toplantıda uzlaşma sağlanamadı.

Avusturya'nın, Türkiye'yle bugün geç saatlerde beklemesi gereken üyelik müzakerelerinde Türkiye'ye tam üyelik yerine "imtiyazlı ortaklık" önerilmesi yönündeki israrından vazgeçirilemediği bildirildi.

AB Dönem Başkanı olan İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Lüksemburg'da yerel saatle dün gece yarısına doğru gazetecilere yaptığı açıklamada bakanlar düzeyindeki toplantıya bu sabah erken saatlerde devam edeceklerini söyledi. Straw Avusturya'nın tutum değiştirmediğini bildirirken, müzakere çerçeve belgesi üzerinde bir miktar ilerleme sağladıklarını ancak bunun yeterli olmadığını bildirdi. İngiliz bakan, "düş kırıcı bir durum... Bir anlaşmaya varabilmemiz için dua ediyorum," diye konuştu.

Türkiye, çerçeve belgesinde tam üyelik dışında herhangibir statü önerilmesi halinde bunu kabul etmeyeceğini açıklamış bulunuyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül böyle bir durumda Lüksemburg'a gitmeyeceğini açıkladı.

Şu anda AB üyesi olan 25 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı olağanüstü toplantıdan sonra Pazar gecesi gazetecilere açıklama yapan Avusturya'nın kadın dışişleri bakanı Ursula Plassnik ise ülkesinin Türkiye'yle müzakerelerin başlamasına karşı olmadığını ancak "doğru olan koşullarda yapılmasını istediğini" söyledi. Plassnik, metin üzerinde çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.

Avusturya dışında Birliğin diğer 24 üyesinin kabul ettiği şu andaki taslak müzakare çerçeve belgesinde, Türkiye'yle müzakerelerin tam üyelik hedefi doğrultusunda yapılacağı belirtiliyor. Bu nedenle, Avusturya'yı tatmin etmek için belgede ne gibi bir değişiklik yapılacağı bilinmiyor. Türkiye'yle müzakere çerçeve belgesinin Birlik üyelerinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. Herhangibir üyenin veto yetkisi bulunuyor.

Dönem başkanı İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, Türkiye'yi uzaklaştırmak değil Avrupa Birliği içinde görmek istediklerini tekrarladı ve Avusturya ile dönem başkanlığı ve AB Komisyonu arasında üçlü görüşmelerin gerekirse sabaha kadar süreceğini ve dışişleri bakanlarının da bu sabah yeniden toplanacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG