Erişilebilirlik

İngiltere'den Uyarı


Türkiye’nin müzakerelere başlayabilmesi için onaylanması gereken Müzakere Çerçevesi’ne ilişkin nihai kararın pazar akşamına kalması Ankara’yı olduğu kadar İngiltere’yi de rahatsız ediyor. Dönem Başkanlığı’nın en önemli önceliğini Türkiye yapan İngiltere, pazar akşamı nihai bir karara varılmasında ısrarcı. Londra bu talebini tüm üye ülkelere de iletmiş durumda.

Avusturya’nın iç politikasındaki dengeleri de gözeterek imtiyazlı ortaklık konusundaki ısrarının, pazar akşamı Avrupa Birliği dışişleri bakanları arasında düzenlenecek toplantıda aşılmasını uman İngiltere, “Aksi takdirde büyük bir sorunla karşı karşıya kalacağız” mesajını Birlik başkentlerine gönderdi.

25’ler nezdinde yapılan bu girşimin yanı sıra İngiltere, Avusturya’yla da yoğun bir temas trafiği yürütüyor. Bu temaslar doğrultusunda Avusturya’nın imtiyazlı ortaklık atfı yapılmasa da “en azından” Müzakere Çerçevesi taslağında yer alan “müzakerelerin paylaşılan amacı katılımdır” ifadesinin çıkarılmasını talep ettiği öğrenildi. Ancak buna ne İngiltere ne de Ankara sıcak bakmıyor.

Viyana’nın kapalı kapılar ardında verdiği bir başka mesajı ise “Hırvatistan’la müzakerelere gecikmeksizin başlanması koşuluyla Türkiye’ye engel olmayacağı” oluşturuyor.

Bir İngiliz yetkili “Pazar akşamı karar almaya çalışacağız. Uzlaşı sağlanırsa bu nihai karar olacak. Bu sağlanamazsa pazartesi günü Hırvatistan konusunun ardından tartışmalar sürecek ve nihai karar alınacak” dedi.

Avrupa Birliği’nin Türkiye sınavı 2 Ekim pazar akşamı yapılacak olan dışişleri bakanları toplantısı ve çalışma yemeğiyle başlayacak. Bu iki toplantıda sonuç alınamazsa tartışmalar 3 Ekim’e kalacak. Ankara ise “Müzakere Çerçevesi” nihai halini almadan Lüksemburg’a gitmeme yaklaşımını koruyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG