Erişilebilirlik

Amerikan Güvenlik Danışmanından PKK Güvencesi


Amerika’dan Türkiye’ye yapılan PKK gündemli ziyaretlere bir yenisi daha eklendi. Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley iki günlük Ankara temasları sırasında Amerika’nın PKK ile mücadele konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Hadley görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Amerika ile Türkiye’nin stratejik ortak olduğunu söyledi ve terör örgütü PKK'nın finansal desteğinin kesilmesi için daha çok çaba harcanması gerektiğini belirtti.

”Ulusal güvenlik danışmanı olarak Amerika ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın önemini göstermek için ülkenize ilk ziyaretimi yapıyorum” diyen Hadley, konuşmasında Türkiye-Amerika ilişkilerinin önemine de dikkat çekti.

Hadley’e gazeteciler tarafından yöneltilen sorularsa terör örgütü PKK konusunda oldu. Sorulara, Amerika’nın PKK ile mücadelede kararlı olduğunu vurgulayarak yanıt veren Ulusal Güvenlik Danışmanı, örgütün finansal kaynaklarının kurutulması gerektiğini söyledi.

”PKK bir terör örgütü ve onun faaliyetlerini lanetliyoruz” diyen Hadley, PKK terörünün engellenmesi için Türkiye’nin ve Irak’ın daha çok çalışması gerektiğini ve özellikle Irak’ta daha çok şey yapılması gerektiğini vurguladı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı ayrıca konuşmasında, Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini ve 3 Ekim’i heyecanla beklediklerini söyledi.

Stephen Hadley Ankara temasları sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ali Tuygan'la da biraraya geldi.

Hadley’in Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ali Tuygan’la yaptığı görüşmede PKK konusu tekrar gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, Hadley bu görüşmede Amerika’nın PKK ile mücadele konusundaki kararlılığını bir kez daha dile getirdi. Görüşmede ayrıca Irak, Suriye ve İran’ın nükleer programı gibi konuların da ele alındığı öğrenildi.

Amerika’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley daha sonra iki günlük Ankara temaslarını tamamlayarak Türkiye’den ayrıldı. Amerika’dan terör örgütü PKK’ya karşı aktif mücadele desteği isteyen Ankara, bu konuda son bir kaç aydır bir çok Amerika’lıyı ağırladı. Son olarak bu ay başında NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral James Jones’la ve Ağustos ayı sonunda Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza’la da PKK konusu görüşüldü.

Bu arada tartışmalara neden olan ''İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” adlı konferans bugün İstanbul’da yapıldı. Bilgi Üniversitesi’nde yapılan ve yarın da devam edecek olan konferans bazı protestolara sahne oldu. Üniversite kampüsünün dışında toplanan bazı siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları üyesi yaklaşık 300 kişi, ellerindeki Türk bayrakları, çeşitli afiş ve dövizlerle sloganlar atarak konferansı protesto etti.

Başbakan Erdoğan ise bugün yaptığı bir konuşmada, Ermeni konferansını erteleme girişimini provokatif ve kasıtlı bulduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise konferansı düzenleyenlere bir mesaj gönderdi ve bu mesajda, Türk halkının tarihiyle barışık olduğunu belirtti ve konferansın tarihe katkıda bulunmasını diledi.

XS
SM
MD
LG