Erişilebilirlik

Irak Savaşı Protesto Ediliyor


Washington’da bugün binlerce kişi Irak savaşına karşı gösteri düzenliyor. Beyaz Saray önünde yapılan gösterilerde, aralarında asker oğlu Irak’ta ölen Cindy Sheehan adlı annenin de bulunduğu konuşmacılar Amerikan halkını, Başkan Bush’un Irak politikalarına karşı mücadeleye çağırdı.

Cindy Sheehan yaptığı konuşmada, Başkan Bush’u ‘kontrol dışı’ ve ‘yasalara aykırı’ davranmakla suçladı. Sheehan, Irak’ta hiçbir Amerikan askerinin ölmemesi gerektiğini savundu.

Diğer konuşmacılar da Amerikan askerlerinin Irak'tan en kısa zamanda çekilmesi için çağrıda bulundu. Medeni Haklar Savunucu Jesse Jackson ise Bush yönetimini Katrina kasırgası sırasında görevini yapmamak ve ihmalci davranmakla suçladı.

Gösteriler akşam saatlerine kadar sürecek. Konuşmaların ardından yürüyüş yapılacakr, daha sonra ise bir konser verilecek.

Diğer Amerikan kentlerinde de savaş karşıtı gösteriler yapılırken, savaşı destekleyenler de gösteriler düzenliyor. Başkent Washington'da Donanma Anıtı çevresinde yapılan gösteride Amerikan halkının Irak'ta savaş askerleri desteklemesi gerektiği dile getirildi.

Amerika'da son kamuoyu yoklamaları, Başkan Bush’un Irak politikalarına muhalefetin giderek arttığını gösteriyor. Başkan Bush ise Irak'tan zamanından önce çekilmenin daha tehlikeli sonuçlar yaratacağını söylüyor.

Avrupa'da da Gösteriler Yapıldı

Londra’da da binlerce kişi savaş karşıtı gösteri yaptı.

Hyde Park’tan Parlamento binasına yürüyen göstericiler, hükümetten Irak’taki askerleri bir an önce geri çekmesini istedi. Gösterilere Irak’ta ölen askerlerin aileleri de katıldı.

Protestoların, Brighton’da İşçi partisi yıllık olağan kongresinden birgün önceye denk gelmesi dikkat çekti. Parti içinde de savaşa karşıtlarının sayısı her geçen gün artıyor.

Bu arada, Roma, Paris ve Madrid’de de savaş karşıtı gösteriler yapıldı.

XS
SM
MD
LG