Erişilebilirlik

Ermeni Konferansı Bilgi Üniversitesi'nde


İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi’nin hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldığı “Osmanlı Ermenileri” konulu konferans, bugün Bilgi Üniversitesi'nde yapılıyor.

''İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” adlı konferansın, gerçekte dün Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması planlanıyordu.

Mahkeme kararı, katılımcı ve konuşmacıların bilimsel yetkinliğini ve tarafsızlığını sorgulayan bir grup avukatın başvurusunun ardından alınmıştı. Avukatlar aynı zamanda, yalnızca Ermeni tezlerinin savunulacağını iddia ettikleri konferansın, bir devlet üniversitesinde yapılmasına da karşı çıkıyordu.

Aslında üç gün sürmesi planlanan konferans, bu gecikmenin ardından iki güne sıkıştırılmış durumda.

Mahkeme kararına başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Avrupa Birliği yetkilileri tepki gösterdi. Avrupa Komisyonu sözcüsü kararı “provokasyon” diye niteledi ve mahkeme kararının, Türk toplumunun kendi tarihini tartışmasını engellediğini söyledi.

Konferansın hazırlık komitesi üyelerinden Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Halil Berktay, idari bir mahkemenin akademik bir kurumdaki konferansı durdurma yetkisi olmadığını söyledi. Doçent Doktor Halil Berktay’la Alparslan Esmer'in dün yaptığı söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG