Erişilebilirlik

Kasırga Teksas ve Louisina'ya İyice Yaklaştı


Karayipler'den batıya, Meksika Körfezi'ne geçen ve kuzeye yönelen Rita Kasırgasının yolaçtığı fırtına ve yağışlar Amerika'nın Teksas ve Louisiana eyaletlerinde etkili olmaya başladı. Her iki eyalette kıyı kent ve kasabalarının kabaran deniz sularının altında kalmasından korkuluyor.

Kasırga nedeniyle Meksika Körfezi'ndeki binlerce açık deniz petrol kuyusunda çalışmalar durduruldu ve personel tahliye edildi. Teksas'daki rafinerilerde de üretim durduruldu ve sadece az sayıdaki gönüllü, tesislerde kaldı.

Teksas ve Louisiana kıyılarından yüzbinlerce kişi tahliye edildi. Houston kentinden de son iki gün içinde kuzeye doğru büyük bir göç yaşandı.

Amerikan Kasırga Merkezi, Rita'nın bir miktar hız kaybettiğini ve şu anda 5 dereceli kasırga ölçeğinde, 3 derece şiddetinde olduğunu bildirdi. Kasırganın yolaçtığı rüzgarların hızı da saatte yaklaşık 200 kilometreden 120 kilometreye düştü. Yetkililer, Rita’nın, şiddeti bir miktar zayıflamakla birlikte hala çok tehlikeli bir kasırga olduğunu belirtiyor.

Kasırganın etkileyeceği Teksas eyaletinin Galveston ve Houston kentlerini terk edenler nedeniyle, eyalet yollarında çok yoğun bir trafik yaşanıyor.

Araçların saatlerce beklediği bir karayolunda bir otobüste çıkan yangında 24 yaşlı yolcu öldü.

Amerika'nın beşinci büyük kenti olan Houston'da, Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu bulunuyor. Bölgede çok sayıda Türk yaşıyor.

Rita Kasırgasının yolaçtığı yağışlar, daha önceki Katrina Kasırgası’nda ağır hasar gören Louisiana eyaleti için, yeniden korku yarattı. Bu arada New Orleans kentini Pontchartrain gölünden ayıran setlerin bir noktada yeniden yıkılması nedeniyle kentin bir bölümünü yine su bastı. Bu arada ünlü müzik sanatçısı Fats Domino’nun oturduğu semtin sular altında kaldığı bildiriliyor.

Başkan Bush'un, Cuma günü hazırlıkları yerinde incelemek üzere Teksas eyaletini ziyaret etmesi planlıyordu ancak ziyaret koşulların kötüleşmesi nedeniyle iptal edildi. Bush, Colorado eyaletinde ABD Hava Kuvvetleri'nin Stratejik Bölge Komutanlığına giderek Rita kasırgası hakkında bilgi aldı.

Bu arada daha önceki Katrina kasırgası nedeniyle Louisiana, Mississippi, Alabama ve Florida eyaletlerinde ölenlerin sayısının 1,078'e ulaştığı açıklandı. Ölümlerin yaklaşık 900'ü, Louisiana'da kaydedildi.



XS
SM
MD
LG