Erişilebilirlik

Kuzey Kore'nin İsteği Reddedildi


Kuzey Kore’nin nükleer silah programından vazgeçme karşılığında hafif su nükleer reaktörü isteği, ilgili ülkeler tarafından reddedildi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Pekin’de altılı görüşmelere katılan ülkelerin Kuzey Kore’ye hafif su reaktörü verme konusunu uygun bir zamanda değerlendireceğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, Kuzey Kore’nin önce nükleer tesislerini kapatması, Nükleer Silahları Önleme Anlaşmasını imzalaması uluslararası atom güvenliği ilkelerine uyması gerektiğini belirtti.

Amerika ve Japonya Kuzey Kore’nin isteğini reddederken, altılı görüşmelere ev sahipliği yapmış olan Çin, taraflara itidal çağrısında bulundu.

Kuzey Kore Pekin’deki görüşmelerde, enerji yardımı, ekonomik işbirliği ve güvenlik teminatı verilmesi karşılığında, nükleer silah programına son vermeyi kabul etmişti.

İlke anlaşması, Amerika, Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore’nin ilerde, uygun bir zamanda Kuzey Kore’ye nükleer elektrik üretimi amacıyla hafif su reaktörü vermesini de öngörüyordu.

XS
SM
MD
LG