Erişilebilirlik

20 Eylül 2005: Kuzey Kore'nin Kararı Değerlendiriliyor


Kuzey Kore’nin nükleer silah programına son vermeyi ve tüm nükleer tesislerini uluslararası denetime açmayı kabul etmesi, Amerikan basınında büyük yankı buluyor. New York Times, bu gelişmeyi diplomasinin bir zaferi olarak yorumluyor:

"Dün varılan anlaşmanın en büyük galibi ise Nükleer Silahsızlanma anlaşmasının kendisi oldu. Kuzey Kore’nin de kabullenmesiyle, anlaşma Hindistan, Pakistan ve İsrail dışında bütün ülkeleri bağlayıcı hale gelecek. Dört yılı aşkın bir süredir uluslararası anlaşmaları önemsemeyen bir politika izleyen Bush yönetimi, gelinen noktada genel olarak uluslararası diplomasinin özel olarak da Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’nın önemini yeniden keşfetmiş oldu."

Washington Post ise daha ihtiyatlı bir tavır sergiliyor ve Kuzey Kore hükümetinin 1994 yılında da benzer bir anlaşma imzalamasına rağmen gizlice nükleer faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatıyor.

"Pyong Yang hükümetiyle bir anlaşmaya varılabileceğini savunan diplomatlar ve muhalefetteki Demokratlar, sonunda haklı çıktı. Umarız ki bu anlaşma işe yarar, ama Kuzey Kore lideri Kim Jong İl’e fazla süre verilmemesi gerektiğini de düşünüyoruz. Eğer Kim, gerçekten ciddiyse, kısa bir süre içinde somut bir silahsızlanma programı üzerinde uzlaşmaya varılabilir. Eğer ciddi değilse, zaten iki yılı aşkın bir süredir devam eden müzakerelerin daha da uzaması Amerika’nın ve bütün dünyanın güvenliği açısından bir risk oluşturacaktır."

Almanya’daki parlamento seçimlerini değerlendiren Boston Globe gazetesi, ortaya çıkan tablonun güçsüz bir hükümet doğuracağını ve bunun da Almanya’da kapsamlı bir reforma gidilmesi ihtimalini azalttığını ileri sürüyor:

"Ne yazık ki, kurulacak koalisyon hükümetleri Almanya’nın izleyeceği ekonomik politikalar konusunda birbiriyle uzlaşmaz görüşlere sahip partilerden oluşmak durumunda. Bu da, kurulacak herhangi bir hükümetin istikrarsız ve kısa ömürlü olması anlamına geliyor. Reformların ertelenmesi ise, Alman ekonomisinin yeniden canlandırılması için ödenecek bedeli artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır."

XS
SM
MD
LG