Erişilebilirlik

19 Eylül 2005: Washington Times Türk-Amerikan İlişkilerini Ele Alıyor


Washington Times, Türk-Amerikan ilişkilerini ele alan bir makaleye yer veriyor. Amerikan Dış Politika Konseyi’nden Ilan Berman’ın imzasını taşıyan makalede Ankara-Washington ilişkilerinin Türkiye’nin İran politikasına bağlı olduğu öne sürülüyor. Amerika ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmandığına dikkat çeken yazar, Türkiye’nin Washington öncülüğünde başlatılan Nükleer Silahsızlanma girişimine katılmasını önemli bir gelişme olarak yorumluyor.

"Türkiye, İran’ın nükleer silahlanmasına karşı engel oluşturmanın yanı sıra, Kafkasya ve Orta Asya’da İran’ın siyasi İslam anlayışına karşı da bir denge unsuru olabilir. Bütün bunlar, Türkiye’nin Amerika’nın izlediği stratejiye muhtemel katkılarını ortaya çıkarmaktadır. Washington ile Tahran arasındaki çatışma ihtimali artarken, Ankara’nın bu konularda nasıl bir rol üstleneceği, Türk-Amerikan ilişkilerinin de geleceğini belirleyecektir."

Amerikan basınında Katrina kasırgasının yol açtığı hasarla ilgili tartışmalar da sürüyor. Washington Post’a göre, yaşananlar yoksulluk ve ırk ayrımcılığıyla mücadele konusunun hala önemini koruduğunu gösteriyor. Gazete, yoksullukla mücadelede ciddi başarılar kazanıldığını belirtiyor, ancak sağlanan ilerlemenin yetersiz olduğunu da ekliyor.

"1959 yılında siyah Amerikalıların yüzde 55’i yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Bu oran 1966’da yüzde 42’ye geçen yıl da yüzde 25’e düştü. Yoksullukla mücadelede en önemli başarıların kazanıldığı kesimlerinden biri siyah kadınlar. 1994 öncesinde siyah kadınların yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşarken, bu oran yüzde 40’ın altına düştü. Fakat yine de bu rakamlar kabul edilemez. 2005 yılında, Amerikalı siyahların dörtte birinin ve siyah çocukların üçte birinin yoksulluk içinde yaşaması kabul edilemez."

New York Times ise, Katrina Kasırgası’nın yıktığı Meksika Körfezi’ndeki eyaletlerin yeniden yapılanmasında harcanacak paraların kime fatura edileceğini sorguluyor. Başkan Bush’un önlemlerin eksikliği konusundaki sorumluluğu üstlendiğini hatırlatan gazete, Bush’tan 200 milyar doları bulması beklenen yeniden inşa maliyetini de üstlenmesini istiyor.

"Bush, New Orleans’ta yaptığı konuşmanın ertesi günü, Katrina kasırgasından dolayı vergilerin artırılmayacağını söyledi. Bu, hiç de gerçekçi değil. Zenginler için düşünülen vergi indirimlerinin geçici olarak askıya alınması ise, vergilerin artırılması anlamına gelmez. Vergileri artırmayacağını açıklayan Bush, Kongreye zenginlerden alınan vergilerin indirilmemesi çağrısında bulunmalıdır. Katrina kasırgasına karşı alınan önlemlerin yetersizliğinin sorumluluğunu üstlenmek, mali sorumluluğu da üstlenmek anlamına gelir."

Boston Globe İsrail başbakanı Ariel Şaron’un Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Filistinlilerin de bağımsız bir devlet hakkına sahip olduğunu söylemesini çok önemli bir gelişme olarak yorumluyor. Bu sözlerin İsrail’deki muhafazakar grupların tepkisini çektiğini belirten gazete, aslında Şaron’un İsrail’in güvenliğini ön planda tutmaya devam ettiği görüşüne yer veriyor.

"Şaron’daki değişim yerleşim birimlerinin güvenlikle ilgisi olmadığını fark etmesinden kaynaklanıyor. Tam tersine, iki devletli bir barış anlaşması kapsamında Filistinlilerin kabullenmediği yerleşim birimleri, İsrail’in güvenliği açısından tehdit oluşturmaktadır. Şaron’un veya yerine gelecek olan kişinin yapması gereken şey, böyle bir barış anlaşması için görüşmelere başlamak ve barışı sağlamaktır."

XS
SM
MD
LG