Erişilebilirlik

Almanya'da Beş Türk Parlamentoya Seçildi


Dün yapılan seçimler Almanya´da ciddi bir hükümet krizine neden oldu. Alman siyasi tarihinde sonucu böylesine belirsiz bir secim yaşanmamıştı ve koalisyon arayışları daha bir süre gündemi belirleyecek gibi gözüküyor, ancak ülkede yaşayan Türklerin siyasal sürece katılımı açısından ise bu seçim bir dönüm noktasını oluşturdu.

Yeni Federal Mecliste tam beş Türk kökenli milletvekili bulunacak. Sol Parti’den Hakkı Keskin, Sevim Dağyelen ve Hüseyin Kenan Aydın, Sosyal Demokratlardan Lale Akgün ve Yeşiller’den de Ekin Deligöz Berlin’deki Reichstag Meclisinde partilerinin sıralarında yer alacaklar.


Sol Parti Milletvekili Hüseyin Kenan Aydın

Alman seçimlerinde yarışan 26 Türk asıllı adaydan 5’i, parlamentoya girmeyi başardı. Bunlardan biri de Hüseyin Kenan Aydın. Uzun yıllar sendikacılık yapan ve Sosyal Demokrat Parti içinde çalışan Aydın, Sol Parti’den milletvekili oldu. Hüseyin Kenan Aydın, seçim sonuçlarını Hülya Polat’a değerlendirdi.


Sol Parti Milletvekili Hakkı Keskin

Yine Sol Parti’den parlamentoya girmeyi başaran Türk asıllı milletvekili Profesör Hakkı Keskin, seçim sonuçlarını radyomuza değerlendirdi. Hakkı Keskin'le Hülya Polat konuştu.


Almanya'da Koalisyon Hesapları Yapılıyor

Almanya’da, iki büyük partinin aldığı başa baş seçim sonuçlarının ardından koalisyon hesapları yapılıyor.

Hem Hıristiyan Demokrat Parti lideri Angela Merkel, hem de Sosyal Demokrat Parti lideri Gerhard Schröder, seçimlerden galip çıktığını iddia ediyor. Seçimi üç sandalye farkıyla kazanan Hıristiyan Demokratlara, hükümeti kurma görevi verilmesi bekleniyor.

İki parti de şu sıralarda birlikte koalisyon oluşturmayı olanak dışı görüyor.­ Almanya’da iş çevreleri ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, partilerin bir an önce hükümeti kuracak adımlar atması gerektiğini söylüyor. Seçimlerde ortaya çıkan belirsizlik, Alman borsasını etkiledi. Borsa düşerken, Avrupa’nın en büyük ekonomisini bekleyen mali reformların uygulanması konusundaki kaygılar artıyor.

XS
SM
MD
LG