Erişilebilirlik

Gül: 'Moliviyatis ile Görüşme Faydalı Geçti'


Birleşmiş Milletler 60. Genel Kurul’u çerçevesinde New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Gül temaslarına yoğun olarak devam ediyor.

Dün Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ile görüşen Gül, çok faydalı geçtiğini söylediği toplantıda ikili ilişkileri, Avrupa Birliği konularını ve Kıbrıs’ı ele aldıklarını belirtti.

Gül ayrıca Yunanistan’a Türkiye’nin AB’de verdiği destekten ötürü teşekkür ettiğini söyledi. Dışişleri Bakanı, Genel Sekreter Kofi Annan'ın, yakın zamanda Kıbrıs konusunda bazı önemli adımlar atacağını da vurguladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ise Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin tarihi üzerinde de görüştüklerini belirtti ve Kıbrıs konusunda sürecin yeniden harekete geçirilmesine dair olası perspektifleri aldıklarının da altını çizdi.

İki lider de toplantıyı olumlu olarak nitelendirdiler, nitelendirmesine ancak bu görüşmenin üzerinden saatler geçmedi ki Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında "Kıbrıs’ın yabancı saldırganlığından ve hala işgalden acı çekmekte olduğunu" ifade etti.

Genel Kurul’daki konuşmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Papadopulos, “Kıbrıs’ta çözüm BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB hukuğu çerçevesinde olmalıdır” dedi.

BM çerçevesinde bir çözüm istediklerini belirten Papadopulos, ancak “BM sadece aracı olabilir, hakem olamaz” ifadelerini kullandı. Türk diplomatik kaynaklar Papadopulos’un Genel Kurul’daki söylemlerinin stratejik bir adım olduğu kanısındalar.

Rum kesiminin sorunu BM’den AB’ye taşımaya çalıştığını belirten Tük diplomatlar, böylece sorunu kendi vizyonlarının çerçevesinde çözüme ulaştırmaya çalıştıklarını vurguluyorlar. 3 Ekim sonrasının Rumlar yüzünden tehlikeye girmesi durumundaysa Türkiye’nin AB ile ortak tutum artık belirlememe kararı alabileceğinin de altını çiziyorlar.

Dışişleri Abdullah Gül’ün ise Çarşamba günü BM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG