Erişilebilirlik

'Dinlerarası Diyalog Gerekli'


Birleşmiş Milletler zirvesi nedeniyle New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski başkanı Bill Clinton’ın başkanlığını yaptığı Clinton Küresel Girişim konferansına katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, iki önemli küresel sorun olan yoksulluk ve teröre, dinlerarası diyalogla ortak değerleri belirleyerek çözüm bulunabileceğini vurguladı.

Clinton’ın düzenlediği konferans, dünya liderlerinin yanı sıra, başarılı iş adamlarını, bilim adamlarını, sivil toplum örgütlerini ve dini liderleri biraraya getirdi. Amaç, küresel sorunlara somut çözümler üretebilmekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 39 devlet başkanı ve 300’ün üzerinde işadamının katıldığı Clinton Küresel Girişim konferansında, "Uygarlıklar Birbiriyle Nasıl Konuşmalıdır?" konulu panele katıldı.

Bu panelin dışında konferansta fakirlik, iklim değişiklikleri ve yönetimleri iyileştirme başlıklı üç ayrı panel daha düzenlendi. Konferansın katılımcıları arasında Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Ürdün Kralı Abdullah, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan gibi dünya liderleriyle George Soros ve Ted Turner gibi tanımış işadamları da vardı.

Başbakan Erdoğan’ın katıldığı panelde, diğer konuşmacılar Suudi Prens Turki El Faysal, Amerika Dışişleri Bakanı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Elizabeth Cheney ve Çatışmalar Forumu başkanı Alastair Crooke’du.

Başbakan Erdoğan, iki önemli küresel sorun olan yoksulluk ve teröre, dinlerarası diyalogla ortak değerleri belirleyerek çözüm bulunabileceğini vurguladı.

Erdoğan, Türkiye’nin 3 Ekim’de AB ile müzakelere başlayacak olmasının Medeniyetler İttifakı için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Birliğe alınmamasının medeniyetler ittifakına ciddi bir gölge düşüreceğini söyleyen Erdoğan, "eğer Avrupa bir Hristiyan Klubü olmak istemiyorsa Türkiye’yi içine kabul etmek zorundadır" dedi ve bunun küresel barış için gerekli olduğunu belirtti.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG