Erişilebilirlik

Bush: 'Sorumluluk Bana Ait'


Başkan Bush Katrina kasırgasından sonra afet bölgesine yardım ulaştırma konusunda federal hükümetin gerektiği kadar hızlı hareket edemediğini söyleyerek, gerek yönetimin gerekse Kongre'nin bu konuda inceleme yapmakta olduğunu bildirdi.

Başkan, gecikmeden ve böyle bir durumun bir daha yaşanmaması için bulunacak çözümden kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.

Bush dün akşam kasırgadan bu yana büyük bölümü hala taşan bir gölün suları altında bulunan New Orleans kentinin fazla zarar görmemiş olan bölümünde bir meydandan Amerikan halkına hitaben televizyonda konuştu.

Kasırganın ağır tahribata yolaçtığı Meksika Körfezi kıyılarının yeniden imarı için yapılacak masrafların büyük bölümünü devletin karşılayacağını belirten Başkan Bush, "New Orleans'sız bir Amerika düşünülemez. Bu şehir yeniden ayağa kalkacaktır" dedi.

Kasırga sonrasında yaşananları, "Büyük ve cömert Amerikan halkının hiç yaşamamış olması gereken deneyimler" olarak tanımlayan Bush, yiyecek ve su için yalvaran felakatzedeleri, acımasız suç çetelerini ve sokaklarda yatan cesetleri gösteren fotoğrafları derin bir acı içinde anımsadığını belirtti.

Başkan, Amerika İç Güvenlik Bakanlığı'nı, ülkenin bütün büyük kentlerinde büyük çaplı acil durumlara ilişkin planları gözden geçirmekli görevlendirdiğini açıkladı.

Bush, Katrina gibi büyük bir felaketin, federal makamlar için daha geniş yetkileri ve bu durumlara müdahale konusunda en yetenekli kurum olan silahlı kuvvetlerin daha hızlı bir şekilde devreye sokulmasını gerektirdiğini söyledi.

Afet bölgesinde halkın çoğu yoksul siyahlar olduğu için yardımın geç gönderildiği yolundaki suçlamalar karşısında Bush, bölgedeki yoksulluğun bu olaydan sonra Amerika'nın her köşesine televizyonlardan yayınlandığını hatırlattı ve yoksulluğun köklerinin, ülke tarihindeki ırk ayrımclığında yattığını, bugün artık cesur adımlar atmak suretiyle yoksulluk sorununu ortadan kaldırmak gerektiğini belirtti.

Başkan konuşmasında, afetzedelere yardım için alınacak belirli önlemleri de anlattı ve bunlar arasında, işini kaybeden ve yeni iş aramak zorunda olanlara kişi başına 5,000 Dolar'a kadar para yardımını, federal hükümetin elindeki ihtiyaç fazlası mal ve mülkün yoksullara bedava dağıtılmasını, bölgede tahliye edilenler için eyalet yönetimlerince yapılan masrafların Kongre'nin onayıyla federal bütçeden karşılanmasını saydı.

Başkan şu anda geçici barınma yerlerinde yaşayan yüzbinlerce kişinin Ekim ayı ortalarına kadar devlet yardımıyla apartman ve evlere yerleştirileceğini söyledi.

Afet sonrasında Başkan Bush ve federal hükümetin gerektiği gibi hızlı davranmadığı yolundaki eleştiriler, Bush'un halktan gördüğü desteğin rekor düzeylere inmesine yolaçmış bulunuyor.

Bu arada Katrina kasırgasının Amerika'nın güney eyaletlerinden beşinde neden olduğu ölümlerin toplam sayısı 792'ye ulaştı.

XS
SM
MD
LG