Erişilebilirlik

Papa Ziyareti Ankara'yı Sıkıntıya Soktu


Fener Rum Patriği Bartholomeos’un daveti üzerine Türkiye’ye Kasım ayında gelmesi beklenen Papa 16. Benedict’in ziyareti Ankara’da sıkıntı yarattı.

Papa’nın Türkiye’ye geleceği tarihler ve programı henüz belli değil. Ancak bazı gazetelerde yer alan haberlere göre, Papa, Fener Rum Patrikhanesi’nde 30 Kasım tarihinde Aziz Andreas Yortusu kutlamalarına katılacak. Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunacak ve ardından Hatay'da düzenlenecek Medeniyetler Buluşması Zirvesi'ne katılacak.

Papa’nın Patrikhane ziyaretinin “ekümenik” tartışmalarını yeniden gündeme getirebileceği ve Türkiye’de yapacağı konuşmada, dini özgürlükleri eleştirebileceği belirtiliyor. Nitekim Fransız Le Figaro gazetesi, Türkiye'nin ziyaret sırasında Papa'dan Avrupa Birliği sürecini destekleyen açıklama beklediğini, ancak Papa'nın din özgürlüğünü gündeme getirmekte ısrarcı olduğunu yazdı.

Dışişleri Bakanlığı ise, Papa’nın Türkiye programının henüz belli olmadığını belirtiyor. Geçen hafta 16. Benedict’in Türkiye ziyaretiyle ilgili yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, bu ziyarete büyük önem verdiklerini ve tarihleri üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Fener Rum Patriği’nden ise dün bir açıklama geldi. Bartholomeos Selanik’e gitmeden önce yaptığı açıklamada, Papa’nın Türkiye’ye gelmesi için yaptığı davete henüz resmi bir cevap almadığını söyledi. Barholomeos, Papa’nın sadece dini bir lider değil aynı zamanda bir devlet başkanı olduğunu, o nedenle protokole göre Türk hükümetinin Papa’yı davet etmesi gerektiğini de ifade etti. Fener Rum Patriği, “Duyduğuma göre davet edilmiştir. Şu anda Ankara ile Vatikan arasında bazı temaslar sürüyor,” şeklinde konuştu.

Papa 16. Benedict’in sadece Fener Rum Patriği’nin daveti üzerine değil, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de yapması beklenen resmi davetle Kasım ayında Türkiye’yi ziyaret edeceği belirtiliyor. Bu yılın Nisan ayında yeni Papa olarak seçilen 16. Benedict, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı görüşleriyle biliniyor.

XS
SM
MD
LG