Erişilebilirlik

İçeceklerdeki Şeker Obesiteye Yol Açıyor


Amerika’da en az dokuz milyon obez çocuk ve yetişkin yaşıyor. Uzmanlara göre, bunun başlıca nedenlerinden biri, okullarda gazlı içecek satılması.

Kola, gazoz gibi içecekler günlük yaşamımızın bir parçası. Zararsız gibi görünmesine rağmen, bu içecekler, büyük bir kalori deposu ve Amerika’da aşırı şişmanlığın da en büyük nedenlerinden biri.

Aşırı şişmanlık, özellikle çocuklar arasında hızla yayılıyor. Gazlı içecek sanayii, okullarda satışı sınırlayacağını açıkladı. Amerikan Gazlı İçecekler Birliği’nden Susan Neely, çocuklar arasında aşırı şişmanlık sorunuyla mücadele çabasına katkıda bulunmak istediklerini söylüyor. Neely, sağduyulu bir kararla anne babaların isteklerine cevap verdiklerini belirtiyor.

Halk İçin Bilim Merkezi adlı kuruluştan Margo Wootan ise, üreticiler derneğinin bu girişimini tamamen reklam diye niteliyor: "Bu tam değil, yarım bir önlem. Bu içecekleri okullardan tamamen kaldırmak gerekir."

Bir araştırma Amerika'da çocukların günde ortalama üç kutu şekerli, gazlı içecek tükettiğini gösteriyor. Bu içeceklerin içinde yüksek miktarda bulunan şekerin, yüksek tansiyor, astım ve diyabet hastalıklarına yolaçması mümkün.

Birçok çocuk da süt yerine bu içecekleri içtiğini söylüyor. Bu da çocukların gerekli kalsiyumu alamaması sonucunu doğuruyor. Bunun, uzun dönemde yolaçabileceği bir tehlike de osteoporoz, ya da kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kemik hastalıkları.

XS
SM
MD
LG