Erişilebilirlik

AB'den Orhan Pamuk Eleştirisi


Yazar Orhan Pamuk hakkında açılan dava giderek Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle ilgili gündeminin üst sıralarına tırmanıyor. Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Pamuk hakkındaki davayı Türkiye açısından “yol kazası” olarak değerlendirirken duruşmanın 16 Aralık’taki AB Zirvesi’yle aynı güne denk gelmesini “Buna ancak provokasyon denir” şeklinde yorumladı.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda konuşan Rehn, Türkiye’deki genel eğilimin olumlu olduğunu belirtti . Rehn, Pamuk hakkında açılan davanın, reformların uygulanması ve Ceza Kanunu konusunda hâlâ yorumlama sorunları bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Rehn’in davanın duruşma tarihine ilişkin yorumu ise oldukça ilginç oldu. Rehn, “Pamuk davasının başlangıcının Avrupa Birliği Zirvesi’ne denk getirilmesinin tesadüf olacbileceğini düşünmüyorum. Buna ancak provokasyon denir” dedi. Rehn, Pamuk’a açılan davanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali olduğunu savundu.

Tartışmanın diğer ana konusu olan Kıbrıs hakkında ise Rehn şu ana kadar yürüttüğü tutarlı yaklaşımı sürdürdü. Türkiye’nin müzakereler öncesi Kıbrıs’ı tanıma gibi bir yükümlülüğü olmadığını söyleyen Rehn, buna temel olarak da 17 Aralık kararını gösterdi. Avrupa Birliği’nin tutarlı davranması gerektiğini belirten Rehn, “Türkiye, Kıbrıs’ı ne kadar erken tanırsa o kadar iyi olur” mesajı verdi. Rehn, müzakerelerin Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecinden etkileneceğini söyledi.

Türkiye’yle müzakerelerin başlatılmasının şartlarının değişmediğini vurgulayan Rehn, gümrük birliğini tüm üyelere genişleten Ek Protokol’ün tam ve üyeler arasında ayrım yapmaksızın uygulanması gerektiğini söyledi. Rehn, Türkiye’nin imzasına sadık kalarak protokolü uygulamasını istedi.

Türkiye’yle açılacak olan müzakerelerin şu ana kadar hiçbir aday için gündeme getirilmeyen sıkı kurallarla donatıldığını söyleyen Rehn, “Müzakere başlıklarının açılıp kapatılması ve katılım antlaşması için üye ülkelerin elinde 71 adet veto hakkı olacak” dedi.

XS
SM
MD
LG