Erişilebilirlik

İsrail Gazze'den Çekildi


38 yıl sonra Gazze Filistinlilerin oldu. 1967 de İsrail'in işgal ettiği topraklar bu sabah itibariylr Fİlistin yönetimine teslim edildi.

İsrail, son askerinin de Gazze Şeridi'nden çekilmesiyle, Kissufim'deki geçiş noktasını kapattı ve İsrail tarafında kalan bölgede göndere İsrail bayrağı çekerek bölgenin denetimini tümüyle Filistinliler'e devretti.

İsrail ordusu gece saatlerinde tank, dozer ve askeri jiplerden oluşan konvoyla bölgeden ayrılırken, Hamas örgütü üyelerinin de içinde bulunduğu Filistinliler, araçlarla bölgede tur atarak sevinç gösterileri yaptı.

Ellerinde Filistinli bayraklarıyla şarkılar söyleyen Filistinliler'den bir kısmı ise İsrailliler'e ait bina ve sinagogları ateşe verdi.

Bölgedeki geri çekilme operasyonunu yürüten İsrailli General Avi Kochavi TSİ 06.50'de, buldozerlerin girişi kapatmak için toprak yığdığı Kissufim geçiş noktasındaki metal kapıdan çıkarken Filistinliler havaya ateş açarak sevinç gösterisinde bulundu.

Kochavi, Kissufim'den geçişten sonra yaptığı kısa açıklamada, "Görev tamamlandı ve bir dönem sona erdi" dedi. Kochavi, "Şu andan itibaren, Gazze Şeridi'ndeki olacakların sorumluluğu Filistin Yönetimi'ne aittir" diye konuştu.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise, "Topraklarımızdan ayrılan askerleri, tankları ve İsrail ordu araçlarını görüyoruz. İsrail bayrağı indirildi yerine daima dalgalanacak olan Filistin bayrağı çekildi" dedi.

Filistinli Yüzbaşı Ebu Muhammed de, "Şu an o kadar mutluyum ki, duygularımı ifade edecek kelime bulamıyorum. Umarım ki bu geri çekilme Batı Şeria'da da gerçekleşir" şeklinde konuştu.

Eski yahudi yerleşim birimlerinin gayri resmi başkenti olan Neve Dekalim de ise bazı Filistinli güvenlik görevlileri toprağı öperek dua etti.

Bu arada Filistinli yüzlerce genç, yahudi yerleşimcilerin geri çekilmesi sırasında en sert direnişin yaşandığı Kfar Darom'da bir sinagogu tahrip etti. Morag ve Netzarim'de de bazı sinagoglar dahil bir otel ve diğer binalar ateşe verilerek kısmen tahrip edildi.

Filistin Yönetimi dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail'in karşı çıkmasına rağmen, Gazze Şeridi'ndeki sinagogları yıkacağını duyurmuştu.

İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Gazze Şeridi'nde şiddete karşı "sıfır tolerans" göstereceklerini söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Mofaz, "Eğer terörist teşkilatlar Gazze Şeridi'nden İsrailli sivillere herhangi bir saldırı başlatırsa biz buna karşılık vereceğiz. Şu andan itibaren terörizme karşı sıfır tolerans gösterilecektir. Ordu mümkün olan her yolla eyleme geçmeye hazırdır" dedi. İsrailli Bakan, "Filistinlilerin İsrail'in politikasının değiştiğini kavraması gerektiğini" ifade etti.

Gazze'den bu sabah İsrail'e bir roket atılmış fakat can ya da mal kaybı olmamıştı.

XS
SM
MD
LG