Erişilebilirlik

12 Eylül 2005: 11 Eylül Sonrası Durum Değerlendiriliyor


Boston Globe, 11 Eylül saldırılarının dördüncü yıldönümünde, dünyanın değişen siyasi iklimini mercek altına alıyor. Amerika’nın 11 Eylül saldırılarına karşı yanlış tepki gösterdiğini savunan gazete, mevcut stratejinin gözden geçirilmesini öneriyor.

"Bush, son konuşmalarında terörle savaşı, yanlış ve tehlikeli bir biçimde Soğuk Savaş'a benzetmeye başladı. Sovyetler Birliği, nükleer silahları ve Avrupa’nın yarısını işgal eden ordusuyla El Kaide ve sempatizanlarından çok daha büyük bir güçtü. Soğuk Savaş, küçük çatışmaların ve nükleer savaş tehdidinin gölgesinde tam 40 yıl sürdü. Ülkemiz yeniden böyle bir süreçten geçmemelidir."

USA Today ise 11 Eylül kurbanlarını anma törenleriyle Katrina Kasırgasının kurbanlarına yardım çabalarının aynı döneme denk geldiğini hatırlatıyor. Gazete, aralarındaki farklılıklara rağmen, her iki felaketin de Amerikan halkını birleştirdiğine dikkat çekiyor.

"11 Eylül, bize sadece saldırılara ne kadar açık olduğumuzu değil, aynı zamanda kriz dönemlerinde aramızdaki farklılıkları bir kenara bırakarak ortak bir amaç için çalışma isteğimizi de hatırlatmalıdır. Elbette ikisinin arasında birçok fark var ancak her iki felaket de bize giderek yok olan birlik ruhunu hatırlattı. Ölenleri anmanın en iyi yolu da bu ruhu canlı tutmaktır."

Türkiye’de milyonlarca öğrenci yeni öğretim yılına başlarken, New York Times, Katrina Kasırgası nedeniyle Amerika’da yüz binlerce öğrencinin okulsuz kaldığını vurguluyor. Gazete, öğretmen, kitap ve okul sıkıntısının aşılması için Kongre'yi ve Eğitim bakanını göreve çağırıyor.

"Bu çocukların gidecek bir okullarının olması ve öğretmen sıkıntısı yaşanmaması da nereye yerleştirilecekleri kadar önemlidir. Öğrencilerin, okul hayatının getirdiği düzen duygusuna ihtiyacı var ve hiçbir öğrencinin bir yılı boş geçirme lüksü yok."

Christian Science Monitor ise Mısır’da yapılan devlet başkanlığı seçimini değerlendiriyor. Seçime ilk kez birden fazla aday katıldığına dikkati çeken gazete buna rağmen seçmenlerin yüzde 75’inin seçime katılmadığını vurguluyor. Gazeteye göre, bunun nedeni, Mısır halkının Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in seçimi kazanacağını bilmesi...

"Seçimlere hile karıştırılmasına rağmen, yürütülen seçim kampanyası Mısır halkında daha iyi bir yönetim ve yöneticilerden hesap sorabilme talebi doğurabilir. Mısır’ın değişim süreci, tıpkı Nil Nehri gibi yavaş akıyor. Ne var ki, demokrasinin tadı bir kez alınınca, unutulması hiç kolay değildir."

XS
SM
MD
LG