Erişilebilirlik

9 Eylül 2005: Katrina Kasırgasının Yankıları Sürüyor


Bugünkü Amerikan gazetelerinin yorum sayfalarında en geniş yer yine kasırga felaketine ayrılıyor. Katrina Kasırgasının açtığı yaraların hala kanadığını belirten Washington Post, bu yaralar sarılırken bir yandan da New Orleans’ın yeniden inşasına ilişkin tartışmaların başlaması gerektiğini vurguluyor. Gazete, kasırgadan zarar gören bölgelerin yeniden inşası sırasında benzer felaketlere karşı önlemler alınması gerektiğini savunuyor:

"Şehrin alçak kesimlerindeki, su baskınlarına açık bölgeler yeniden imara açılacak mı? Yeni konutlar, zemine mi yoksa yüz yıl önce olduğu gibi sütunların üstüne mi yapılacak? Zararın karşılanması ve yeni yapılacak evlerin finansmanı nasıl halledilecek? Amerikan yönetimlerinin, doğal felaketler sonrasında yoksullara yardım konusunda pek de başarılı olamadığı gözönünde tutularak, bu kararlardan etkilenecek kesimlerin bu tartışmalara mutlaka dahil edilmesi gerekir. Meksika Körfezi bölgesinin akılcı bir biçimde yeniden inşası için gerekli planlamaya hemen başlanmalıdır. Altı ay sonra, yeniden inşa başladığında planlama için artık çok geç olacak."

Christian Science Monitor, demokrasinin yaygınlaştırılması bağlamında Avrupa-Amerika ilişkilerini ele alıyor. Irak savaşı sonrasında Avrupa ile Amerika arasındaki ilişkilerde soğukluk yaşandığını hatırlatan gazete, demokrasinin yayılması konusunda işbirliği yapılabileceğini savunuyor ve bunun her iki tarafın da çıkarına olduğunu ifade ediyor.

"Eski komünist ülkelerin demokratikleşmesine katkısı ve Ortadoğu’yla tarihi ilişkileri, Avrupa’ya Arap dünyasında bir inandırıcılık sağlayabilir. Avrupa ayrıca Filistin Yönetimi’nin daha fazla demokratikleşmesinde daha etkin bir rol üstlenebilir. Londra’daki bombalı saldırılardan sonra Avrupa’da bir değişim yaşandı. Bu, Ortadoğu’da terörün dışlanması ve demokrasinin gelişmesi konusunda Amerika ile Avrupa arasında daha yakın işbirliği sağlanmasına Bush’un açıklamalarından çok daha fazla katkıda bulunabilir."

Boston Globe ise Arap ülkelerini Irak’taki çatışmalarda Şiilere karşı Sünnilerden yana tavır almakla suçluyor. Gazete, Arap kardeşliği sözlerine rağmen, bir çok Arap yöneticinin ulusal kimlikleriyle değil mezhepsel kimlikleriyle hareket ettiğini öne sürüyor.

"Arap hükümetleri gerçekten Arap dayanışmasına önem verseydi, Bağdat’ta binlerce Şii’nin ölümü karşısında daha farklı bir tavır alırdı. Irak mezhep ayrımının geçmişte yol açtığı trajedilerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Saddam’ın Kürtleri ve Şiileri katlettiği dönemde hiç ses çıkarmayan Suudiler, Mısırlılar ve diğer Sünni Araplar artık yobazlıklarını aşmalıdır."

New York Times, Ukrayna’da devlet başkanı Viktor Yuşçenko’nun hükümeti görevden almasıyla Turuncu Devrim’in sona erdiği yorumunda bulunuyor. Gazete, bu gelişmenin Ukrayna, Belarus ve diğer eski Sovyet Cumhuriyetlerindeki reformculara ciddi bir darbe vuracağı görüşüne yer veriyor.

"Yuşçenko, hükümeti görevden alarak tek amacının istikrar olduğunu gösterdi. Fakat Ukraynalı göstericiler değişim istiyordu. Eğer Yuşenko bu değişim ruhunu korumak istiyorsa, demokrasiye, pazar ekonomisine ve hukuk devletine inandığı ve ülkeyi bu hedefler doğrultusunda yönetebilecek kapasitede olduğu konusunda hem kendi halkını hem de Batı’yı ikna etmelidir."

XS
SM
MD
LG