Erişilebilirlik

'Türkiye Federasyonu Destekliyor'


Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, resmi temaslar için Washington’da bulunuyor. Programı kapsamında Amerika’nın Sesi binasında basın toplantısı yapan Talabani, Irak’ta iç savaş ihtimali olduğu iddialarını yalanladı. Talabani PKK konusunda da önemli açıklamalar yaptı. Barış Ornarlı ve Alparslan Esmer'in haberi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Amerika’nın Sesi stüdyolarında yaptığı özel basın toplantısında, Irak toplumunun birlik ve beraberlik içinde olduğunu; iç savaş ihtimalininse bulunmadığını söyledi.

Celal Talabani, Irak Anayasa komisyonu tarafından hazırlanan taslağın, 15 Ekim’de yapılacak referandumda reddedilmesi durumunda, yeni Parlamento seçimleri yapılacağını ve sürecin yeniden başlayacağını söyledi. Ancak, Talabani, Sünni Arapların itirazlarına rağmen anayasanın reddedileceğini zannetmediğini sözlerine ekledi.

Irak Cumhurbaşkanı, Saddam Hüseyin döneminde yapılan katliamdan söz ettikten sonra, Irak halkı olarak “Amerika’ya minnettar olduklarını” vurguladı.

Talabani, Amerika’nın Sesi Türkçe ekibinin yönelttiği soruları yanıtlarken, Başbakan Erdoğan’ın, Federal Irak’ı desteklediği ve bunun Iraklıların kendi seçimi olduğu yönünde kendilerine sözlü güvence verdiğini söyledi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, PKK konusundaysa şöyle konuştu:

“PKK’ya gelince, özellikle Türkiye-Irak sınırındaki Kandil Dağı’nda PKK varlığı konusunda endişeler var. Ancak Irak ordusunun bu dağlık bölgede silahlı gruplarla çatışmaya girecek güçte olmadığını biliyorlar. Irak ilke olarak, kendi topraklarında yabancı silahlı güçlerin kalmasına izin vermiyor. Bu bağlamda herkesten ülkeyi terk etmesini istiyoruz. PKK’ya destek vermiyoruz ve bu örgütün Türkiye’ye karşı silahlı çatışmaları yeniden başlatarak büyük bir hata işlediğine inanıyoruz. Bu durum ancak Kürtlerin düşmanlarının işine gelir. Mücadelelerin siyasi ve barışçıl zeminlere taşınmasının zamanının geldiğine inanıyoruz. PKK’nın yaptığı, ne Türkiye’deki, ne de Irak’taki Kürtlerin çıkarınadır.”

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, yeni Irak’ta bütün etnik ve dini gruplar gibi, Türkmenlerin haklarının da korunacağını söyledi. Talabani, Kerkük konusundaki sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Kerkük’ün geleceğine ilişkin şunları söyleyebilirim: Geçici İdari Yasanın 58’inci maddesine ve anayasa taslağına göre, önce durumun normalleştirilmesi gerekiyor. Yurtlarından sürülenler geri dönmeli. Saddam dönemindeki Araplaştırma politikası sonucu Kerkük’e yerleştirilenlerse ayrılmalı; veya onların Kerkük’ün geleceğini etkilememeleri sağlanmalı. Normal hale geldikten sonra, 2007 yılının sonunda, Kerküklüler sandık başına gidecek. Geleceklerine kendileri karar verecekler. Kürt Federasyonuna mı, yoksa Batı Federasyonuna mı katılmayı; yoksa kendi başlarına kalmayı mı tercih edecekler? – Bu tercih onların. Kerkük’te demokratik çözüme inanıyoruz. Bütün Kerküklülerin eşit olmalarını; aynı haklara sahip olmalarını istiyoruz."

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürtlerle Türkmenler arasındaki ilişkilerden sözederken gerek Şii gerekse Sünni Türkmenlerin çoğunun, Kürtlere dostça baktığını söyledi. Bazı Türkmenlerin Federasyona ve Kürtlerin haklarına karşı çıktığını söyleyen Talabani, lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin sadece bir Kürt partisi olmadığını ve birçok Türkmen’in kendilerini desteklediğini anlattı. “Kerkük, Kürtler, Türkmenler ve Araplar arasında kardeşliğin ve dayanışmanın merkezi olacaktır” diyen Talabani, kaynağını belirtmeden, “Dış güçlerden biraz müdahale var. Bu da Kerkük’ün birliğini güçlendirmemize yardımcı olmuyor,” diye konuştu.
Irak Cumhurbaşkanı Talabani Salı günü Başkan George Bush’la görüşecek.

XS
SM
MD
LG