Erişilebilirlik

AB'de Kıbrıslı Rumların Yeni Taktiği


Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili açıklamasına yayınlayacağı deklarasyon konusunda uzlaşamamanın sıkıntısını yaşıyor. İngiltere, belli bir uzlaşı sağlamak amacıyla ikili temaslarını sürdürüyor. Rumlar ise konuyu geciktirme ve bakanlar düzeyine çıkarma çabası içinde.

Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’ni istekleri ve ısrarcı tutumlarıyla kilitleyen Rum Kesimi, şimdi de işleri daha karmaşık hale getirecek bir taktik izlemeye başladı. Avrupa Birliği’nin karşı deklarasyon konusunda uzlaşamamasını fırsat bilen Rum Kesimi bu konuyla Müzakere Çerçevesi’nin aynı platformda ele alınmasını istiyor.

Bu yaklaşımın kabul görmesi ise Türkiye açısından önemli riskleri de beraberinde getirme potansiyeli taşıyor. Rumlar, deklarasyonun mümkün olduğu kadar geciktirilmesi ve bu sayede iki konuyu paralel pazarlık ortamına sokarak Müzakere Çerçevesi’ne ilişkin kazanım elde etme amacı güdüyorlar.

Rum Kesimi, Müzakere Çerçevesi’ne Ek Protokol’ün uygulanmasına ilişkin ifadelerin sokulmasını talep ediyor. Müzakere Çerçevesi’nin sertleştirilmesinden yana olan Fransa ve Avusturya gibi ülkeler de Rumlar’a taktik destek veriyorlar.

Rumların dünkü Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) sonrasında objektif olmamakla ve üye ülkelerin çıkarlarını savunmamakla suçladığı Avrupa Birliği Dönem Başkanı İngiltere ise karşı deklarasyon konusunun mümkün olduğu kadar çabuk halledilmesini istiyor.

Bu bağlamda İngiltere’nin önceliğini bu konuyu en geç gelecek hafta yapılacak COREPER toplantısında halletmek oluşturuyor. İngiltere, bakanlar düzeyinde bir toplantıyı da ihtimal dışı saymamakla birlikte bunun ancak “çok gerekmesi halinde” yapılmasından yana tavır koyuyor. Bu toplantının olası tarihi olarak ise 26 Eylül dile getiriliyor.

İki konunun eş zamanlı pazarlıkla ele alınması Türkiye’nin de tercih etmediği bir durum. Ankara, siyasi niteliğe sahip olacak ve hukuki boyutu bulunmayan karşı deklarasyon nedeniyle Müzakere Çerçevesi’nin oldu bittiye getirilip birtakım olumsuz unsurlara kapı açılmasını engellemeye çalışıyor. İngiltere ve Türkiye’ye destek veren diğer ülkeler de bu konuda Ankara ile aynı görüşü paylaşıyorlar.

XS
SM
MD
LG