Erişilebilirlik

Türkiye, İsrail Meclis Başkanları Buluştu


II. Dünya Parlamento Başkanları konferansına katılmak üzere New York'a gelen TBMM Başkanı Bülent Arınç görüşmelerine başladı. Arınç, ilk görüşmesini İsrail Parlamento Başkanı Reuven Rivlin'le yaptı.

İkili görüşmenin ardından Rivlin, "Türkiye'nin bölgede önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Türkiye, Arap ülkelerini, Filistin'i, İsrail ve bölgeyi iyi bilen bir ülke olarak neredeyse 100 yıldır süren krizlerde önemli bir rol üsteniyor" dedi.

Türkiye'nin İsrail ve Filistin yönetimini buluşturmak niyetiyle iki tarafı İstanbul'a veya Ankara'ya davet etmesi durumunda bunu tereddütsüz kabul edeceklerini vurgulayan Rivlin, ancak önemli olanın görüşmelerin yerinin değil, görüşme kararının iki taraflı verilmesi olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç ise ikili görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada toplantıyı "olumlu" diye niteledi. İkili görüşme talebinin İsrail Parlamento Başkanından geldiğini söyleyen Arınç, İsrail ile Türkiye'nin ilişkilerinin iyi olduğunu vurguladı.

İsrail'in kısmen Batı Şeria'dan ve Gazze'den çekilme kararının Türkiye tarfından barışa yönelik önemli bir adım olarak görüldüğünü vurgulayan Arınç, Türkiye'nin BM tarafından çizilen yol haritasını desteklediğini de belirtti.

İsrail Perlemento Başkanı Rivlin'le görüşmesinin ardından Arınç, 15 Ağustos'ta resmen göreve başlayan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş'le buluştu. Arınç, daha sonra Derviş'in, BM binasında kendi onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

150'den fazla parlamento başkanının katılacağı Dünya Parlamento Başkanları konferansı bugün başlayacak. Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın da toplantıda 8 Eylül Perşembe günü bir konuşma yapması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG