Erişilebilirlik

6 Eylül 2005: Kasırganın Etkileri Değerlendiriliyor


Katrina Kasırgası geçti ama yol açtığı yıkımın etkisi sürüyor. USA Today, New Orleans’ta üçüncü dünya ülkelerine özgü görüntülerin yaşandığını belirterek bundan kısa adı FEMA olan Federal Acil Durum dairesini sorumlu tutuyor. 11 Eylül sonrasında ülkenin felaketlere hazırlıklı olması için milyarlarca dolar harcandığını hatırlatan gazete, FEMA’nın bağlı olduğu İç Güvenlik Bakanlığı’nın ilk sınavında başarısız olduğu görüşüne yer veriyor.

"Her hangi bir felakete karşı alınacak önlemlerin hepsi aynı unsurları içermektedir. Bu unsurlar; tahliye, kurtarma, acil malzeme desteği ve güvenliktir. 11 Eylül’den sonra bu ülkenin ikinci bir uyarıya ihtiyacı yoktu. Fakat bu yaşananlardan sonra, başarısızlığın nedenleri dikkatli bir şekilde araştırılmalı, gerekli önlemler alınmalı ve benzer bir durumun tekrar yaşanmaması sağlanmalıdır."

New York Times da Katrina kasırgasının petrol rafinerilerine verdiği zarar nedeniyle, benzin fiyatlarının petrol fiyatlarına göre daha büyük bir hızla arttığını vurguluyor. Katrina felaketi öncesinde de talebin yüksekliği nedeniyle zaten sıkıntılar yaşandığını kaydeden gazete, Kongreye izlenen enerji politikasını gözden geçirme çağrısında bulunuyor.

"Uzun dönemde petrol tüketiminin azaltılması hedeflenmelidir. Kongre üyeleri, otomobillerin daha az benzin yakmasını sağlayacak teknik standartları hızla zorunlu hale getirmelidir. Benzin vergilerinin geçici olarak kaldırılması gibi tüketimi artıracak önlemlere karşı direnmelidir. Artık, çoktan yapılmış olması gerekenleri yapmak için gerekli siyasi iradeyi göstermenin zamanıdır. Eğer Kongre üyeleri derhal harekete geçmezse, bu sorunların çözümü ileride daha da zorlaşacaktır."

Washington Post Nüfus Dairesi tarafından açıklanan gelir, yoksulluk ve sağlık sigortası raporunu mercek altına alıyor. Yoksulluk sınırı altında yaşayan ve sağlık sigortası bulunmayan Amerikalıların sayısında ciddi bir artış gözlendiğini belirten gazete, ekonomideki düzelmenin gelir dağılımındaki adaletsizliği azaltmadığı yorumunda bulunuyor.

"Nüfus Dairesinin yıllık raporu o kadar korkutucu değil. Ancak rakamlar umut ve güven de vermiyor. Açıklanan rakamlar, 2001 yılındaki ekonomik durgunluğun ardından yaşanan düzelmenin eşitsizliğini ortaya koyuyor. İstatistiklere göre, 2004 yılında yoksulluk sınırları altında yaşayan Amerikalıların sayısında 2001’e göre dört milyonluk bir artış olmuş. Aynı dönemde sağlık sigortası bulunmayanların sayısındaki artış da 4 milyon 600 bin."

Los Angeles Times Başkan Bush’un William Rehnquist’in ölümüyle boşlan Yüksek Mahkeme başkanlığına John Roberts’ı atamasını ele alıyor. Gazete, Bush’un daha muhafazakar bir isim yerine, Kongrede fazla tartışma yaratmayacak Roberts’i bu göreve atamasını, başkanın yeni bir sorun istememesi olarak değerlendiriyor.

"Eğer Katrina kasırgası olmasaydı ve Irak Savaşı yönetimin arzu ettiği gibi gitseydi Başkan, Anayasa Mahkemesi başkanlığına Antonin Scalia veya Clarence Thomas gibi radikal muhafazakarları getirmeye çalışabilirdi. Fakat mevcut koşullar altında Bush yeni bir sorun daha istemiyor. Başkan, bu nedenle Rehnquist’in ölümüyle boşalan mahkeme başkanlığına John Roberts’i atayarak çok akıllıca davrandı."

XS
SM
MD
LG