Erişilebilirlik

'Türkiye'yle Müzakereler Başlayacak'


İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili müzakerelerin zamanında başlaması konusunda bir engel görmediğini söyledi.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten İngiltere, Galler bölgesinin New Port kentinde düzenlenen iki günlük Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yapıyor.

Toplantının ilk gününde bakanlar, Birliğin, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda yayınladığı deklarasyonu nasıl karşılık vereceği konusu üzerinde durdular. Yapılacak açıklamanın içeriği henüz tam kesinleşmedi.

Diplomatik çevrelere göre açıklamada Türkiye’ye Kıbrıs’ı tanıması için baskıda bulunulmayacak ancak Ankara’dan mutlaka Gümrük Birliği anlaşmasını Rum yönetimi dahil tüm üyeleri kapsayacak şekilde uygulaması istenecek.

Açıklamada Türkiye'yle 3 Ekim'de başlayacak olan müzarekelerin ertelenmesi yönünde bir çağrının da yeralmayacağı sanılıyor.

Türkiye, Temmuz ayında, Gümrük Birliği anlaşmasını genişleten ek protokolü imzalarken Kıbrıs Rum Yönetimini tanımadığını bildirmişti. Ayrıca Ankara, havaalanları ve limanların Rumlara kapalı olduğunu da tekrarladı.

Toplantının ev sahibi, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw New Port'ta yaptığı basın toplantısında Türkiye'yle müzarekelerin planlandığı gibi 3 Ekim'de başlaması konusunda bir engel görmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG