Erişilebilirlik

1 Eylül 2005: Katrina Kasırgası Gazetelerin Manşetlerinden İnmiyor


Katrina kasırgası, bugün de Amerikan gazetelerinin en önemli gündem maddesi. Washington Post, Katrina’nın New Orleans’ta yol açtığı yıkımı, 1871 Chicago yangını ve 1906 San Francisco depremiyle kıyaslıyor. Gazete, New Orleans’ta yeniden inşa faaliyetlerine başlanabilmesi için, önce suların boşaltılması ve altyapı tesislerinin onarılması gerektiğine dikkat çekiyor ve bunun da aylar alabileceğini vurguluyor:

"Doğal bir felaketten dolayı birilerini suçlamak doğru değil. Fakat bu felaketin geleceğine ilişkin yapılan uyarılar ve yaşanan can ve mal kaybının büyüklüğü düşünüldüğünde, bu tür felaketlere ilişkin yapılan hazırlıkları sorgulamak son derece doğru bir yaklaşımdır. Kongre açıldığında, suçlu aramak yerine, başta Amerika’nın en önemli bölgelerini tehdit edenler olmak üzere, doğal felaketlere karşı yapılan hazırlıkları gündemine almalıdır."

New York Times ise, eleştiri oklarını Başkan Bush’a yöneltiyor. Bush’un yaşanan felaket karşısındaki tepkisini geç ve yetersiz bulan gazete, Bush’un yaşanan felaketin büyüklüğünü anlamadığını öne sürüyor. Gazetenin yorumunda, önümüzdeki günlerde niçin gerekli önlemlerin alınmadığı sorusunun ön plana çıkacağı görüşüne de yer veriliyor:

"Başkan Bush’un söylediği gibi Amerika’nın bu krizi atlatarak daha güçlü bir ülke olacağını düşünmek insanın içini rahatlatabilir. Ancak, eğer küresel ısınmanın bundan sonraki kasırgaların şiddetini artıracağı yönünde uzmanların yaptığı uyarılar doğruysa, bu gönül rahatlığı yeterli olmayacaktır. Ne var ki, yönetim küresel ısınmanın varlığını kabul etmediği için, doğru bir liderlik ihtimali de yüksek görünmüyor."

USA Today ise, yaşanan felaketin petrol fiyatlarına etkisini ele alıyor. Çok sayıda petrol platformunun, boru hattının ve rafinerinin zarar gördüğünü kaydeden gazete, böyle bir felaket için yeterli hazırlık yapılmamasını eleştiriyor:

"Amerika’nın devreye sokacağı stratejik benzin rezervi, jet yakıtı ve diğer işlenmiş petrol ürünleri bulunmuyor. Hizmete sokacağı alternatif rafinerileri ve boru hatları da yok. Eğer benzin fiyatları ham petrol fiyatlarından daha büyük bir hızla artmaya başlarsa ve bazı bölgelerde benzin sıkıntısı baş gösterirse bunun nedeni Amerika’nın, enerji tesislerinin çok büyük bir kısmını çok küçük bir alana kurmasıdır."

Los Angeles Times da, Amerika’nın petrol üretiminin % 25’inin, doğalgaz üretiminin ise % 20’sinin Meksika Körfezinden geldiğini hatırlatıyor ve yaşanan felaketle birlikte benzin fiyatlarının hızla tırmanışa geçtiğini vurguluyor. Doğalgaz fiyatlarının da % 16 oranında arttığına dikkat çeken gazete, bunun Amerikan ekonomisine ve tüketicilere ciddi bir yük oluşturacağını ifade ediyor:

"Başkan Bush’un Çarşamba günkü konuşmasında belirttiği gibi Katrina Kasırgası derhal çözülmesi gereken bir çok soruna yol açtı. Kasırganın açığa çıkardığı sorunlardan biri de, Meksika Körfezi’ndeki enerji tesislerinin ne kadar korunmasız olduğu gerçeğiydi. Bu nedenle, Amerika’nın farklı enerji kaynaklarına dayanan kapsamlı bir enerji planı geliştirmesi gerekiyor."
XS
SM
MD
LG