Erişilebilirlik

Bağdat'ta İzdiham: 965 Ölü


Iraklı yetkililer, Bağdat’ta meydana gelen izdihamda, 965 Şii’nin öldüğünü, 450sinin de yaralandığını açıkladı.

Ölenlerin çoğunun kadın, çocuk ve yaşlılar olduğu bildirildi. Yetkililer, Dicle nehri üzerindeki köprüde meydana gelen faciaya, intihar saldırısı söylentisinin yolaçtığını söylüyor.

Haberlere göre, paniğe kapılan kalabalık birbirini ezdi, birçok kişi de Dicle nehrine düşerek boğuldu. Olay sırasında Irak’ın dörtbir yanından gelen binlerce Şii, Şiilerin 7’inci imamı Musa el Kazım’ın türbesinin bulunduğu Kazımiye camisine gidiyordu. Faciadan önce direnişçiler cami yakınlarına havan topu saldırısı düzenlemiş ve bu olayda en az 7 kişi ölmüş, 36 kişi yaralanmıştı. Başbakan İbrahim el-Caferi 3 gün ulusal yas ilan etti.

Ancak bazı Iraklı yetkililer ve bölgedeki Amerikan askerleri izdiham olayının ayrıntılarıyla ilgili soru işaretlerine sahip... İzdihamın yaşandığı köprüyü izleyen Amerikan askerleri Amerika’nın Sesi muhabirine, olağanüstü bir durum görmediklerini söyledi. Amerika’nın Sesi muhabiri, izdiham haberlerinden üç saat sonra yerel saatle öğleden sonra ikide köprüye gittiğini, yerde ve çevrede kan izine rastlamadığını ve kurtarma çalışmaları görmediğini bildirdi.

Kadimiye’nin güvenliğinden sorumlu tuğgeneral Celil Kalaf Şuayil, izdihamın nasıl başladığını görmediğini, ancak olayın kendisine rapor edildiğini söyledi. Tuğgeneral Şuayil, birinin intihar bombacısı var diye bağırdığını ve paniğe neden olduğunu belirtiyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Alisha Ryu, dün Kadimiye’de olağanüstü bir durumun yaşandığına delil olabilecek köprü üzerindeki yüzlerce ayakkabının bulunduğunu, ancak çevrede ne bir ambulans ne de bir kurtarma çalışmasının olmadığını söylüyor. Ayrıca Amerikan devriye uçaklarından çekilen köprü fotoğraflarında, haberlerde belirtilen durum görülmüyor.

Yakındaki Kadimiye Hastanesine giden Amerika’nın Sesi burada, 8 cesedin bulunduğunu ve 33 sivilinde çeşitle yaralanmalardan ötürü tedavi edildiğini öğrendi. Amerikan ordusu, olayla ilgili 20 kişinin sorgulandığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG