Erişilebilirlik

Katrina Louisiana'ya Yaklaşıyor


Tarihin en şiddetli kasırgalarından Katrina, hızı saatte 240 kilometreye ulaşan rüzgarlarıyla Amerika’nın güney kıyılarına yaklaşıyor.

“5”, başka bir deyişle azami şiddetteki Katrina’nın birkaç saat içinde Louisiana, Mississippi, Alabama ve Florida’nın bazı bölgelerini vurması bekleniyor.

En fazla hasarın, bazı bölgeleri deniz seviyesinin altında bulunan New Orleans kentinde görülmesi bekleniyor.

Kıyı şeridinde yaşayan bir milyondan fazla kişi evlerini terk ederken, yüz binlerce kişi de sığınaklara taşındı.

Başkan Bush, Katrina kasırgasından etkilenecek olan halkı, uyarıları dikkate alarak bölgeden çıkmaya çağırdı. Başkan, Teksas’daki çiftliğinde yaptığı açıklamada, kasırgadan etkilenmesi beklenen Louisiana’nın yanısıra Alabama ve Mississippi eyaletlerinin kıyı kesimlerinde de olağanüstü hal ilan etti.

Tahliye uyarıları sonucu New Orleans’ı terk edenlerden biri de Türk gazeteci Baha İnözü.. İnözü'ylü dün kentten ayrılırken konuştuk.

Tarihin en şiddetli kasırgalarından biri olan Katrina, hızı saatte 265 kilometreye ulaşan rüzgarlarıyla Amerika’nın güneyinde, Meksika Körfezi kıyılarına yaklaşıyor.

Louisiana'nın New Orleans kenti halkından evlerini “mutlaka” terk etmeleri istendi. Kasırganın yarın sabah karaya ulaşması ve öğle saatlerinde de New Orleans’ı vurması bekleniyor. Katrina’nın şiddeti, 5 olarak açıklandı. Bu şiddetteki bir kasırgaya Amerikan tarihinde sadece üç kez rastlandı.

New Orleans ve çevresinde bir buçuk milyon kişi yaşıyor. Gidemeyecek durumda olanlar için, kentin, sığınak ilan edilen kapalı dev stadyumunun kapıları açıldı. Katrina New Orleans’ı vurduğu zaman deniz suyunun sekiz buçuk metre yükselmesi bekleniyor.

Katrina kasırgasının yaratacağı dalgaların kenti denizden koruyan setleri aşması bekleniyor. Bazı kesimleri deniz seviyesinin altında olan New Orleans’da insan hayatı için en büyük tehlike denizin kabarmasından kaynaklanacak. Sel sularının boşaltılması için kullanılacak olan dev pompalara, elektrikler de kesileceği için, çok fazla umut bağlanmıyor. Başkan Bush, Katrina kasırgasından etkilenecek olan halkı, resmi uyarıları dikkate alarak bölgeden çıkmaya çağırdı.

Başkan, Teksas’daki çiftliğinde yaptığı açıklamada, kasırgadan etkilenmesi beklenen Louisiana’nın yanısıra Alabama ve Mississippi eyaletlerinin kıyı kesimlerinde de olağanüstü durum ilan etti.

XS
SM
MD
LG