Erişilebilirlik

Talabani'den Iraklılara: Anayasayı Destekleyin


Irak devlet başkanı Celal Talabani, halktan, parlamentoya sunulan anayasa taslağına destek vermesini istedi.

Bağdat’ta gazetecilere açıklama yapan Talabani, anayasanın herkese uygun bir şekilde kaleme alındığını söyledi. Talabani aynı zamanda anayasanın, 15 Ekim’deki referandumda kabul edilmesi konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Haftalar süren yoğun tartışmaların ardından, Irak Anayasa Komisyonu’nun Şii, Kürt ve Sünni üyeleri, taslak metni parlamentoya dün sundu. Saddam Hüseyin döneminde Irak’ın yönetiminden söz sahibi olan Sünniler, yeni anayasayı kabul etmeyeceklerini bildirdi. Sünniler, anayasa metninin Şiilere Irak’ın güneyinde, Kürtlere’yse Irak’ın kuzeyinde özerklik sağlayan maddelerine karşı çıkıyor. Sünniler, yeni anayasanın kendilerini dışlayacağını iddia ediyor. Sünni liderlerin referandumda seçmenlerini ne yönde etkileyeceği, henüz kesinlik kazanmadı.

Bu arada Irak polisi, Amerikalı askerlerin açtığı ateş sonucu Reuters haber ajansının ses teknisyeninin öldüğünü ve kameramanının da yaralandığını bildirdi. Amerikan ordusu, askerlerin Irak polisine düzenlenen saldırıya yanıt verdiğini, olayın soruşturulduğunu kaydetti.


Bush: 'Anlaşmazlıkları Giderin'


Başkan Bush, Iraklılara, anayasa konusundaki anlaşmazlıklarını gidermeleri çağrısında bulundu.

Teksas’taki çiftliğinden konuşan Başkan Bush, Sünnilerin anayasa taslak metnindeki bazı unsurlara karşı çıkmasını anlayışla karşıladığını açıkladı. Ancak başkan, bu anlaşmazlığın, tartışma ve tavizlerin yaşandığı siyasi süreçlerde olabileceğini söyledi.

Başkan bu arada, Irak’ta önümüzdeki günlerde Iraklıların ve koalisyon güçlerinin daha fazla direnişçi saldırısına maruz kalabileceğini belirtti. Bush, “Düşman, gerçek yenilginin özgür halkın seçim sandığındaki yanıtından çıkacağını biliyor,” diye konuştu.

Öte yandan, Avrupa Birliği’de Irak anayasasının parlamentoya sunulmasını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Birliğin dönem başkanlığını yürüten İngiltere Başbakanı Tony Blair, yayınladığı açıklamada, anayasanın Irak’taki siyasi sürecin önemli bir “kilometre taşı” olduğuna dikkat çekti.

Blair’in açıklaması, ayrıca bütün Iraklılar’a Ekim ayındaki referanduma katılması çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG