Erişilebilirlik

Irak Anayasası Tekrar Ertelendi


Irak’ta anayasa oylaması yine ertelendi. Meclis’in Anayasa taslağını oylamak için bugün toplanması planlanıyordu.

Toplantının iptaliyle, Meclis, onaylama işlemini, 10 gün içinde üçüncü kez ertelemiş oldu. Meclisin ne zaman toplanacağı da bilinmiyor.

Anayasa komisyonundaki Sünni ve Şii Araplar’la Kürtler arasında devletin federal yapısı, şeriat, kadın hakları ve petrol gelirlerinin paylaşımı gibi konularda ciddi görüş ayrılıkları olduğu öğrenilmişti.

Şiiler ve Kürtler kendilerine geniş özerklik verecek federal bir sistem kurulmasını istiyor. Sünniler ise, güçlü merkezi hükümet sisteminin devamını savunuyor.

Bu arada Başbakanı İbrahim El Caferi, Necef’te çatışan Şiilere sükunet çağrısında bulundu. Aynı şekilde radikal Şii lider Muktada el Sadr da çatışmayı kınadı, taraflardan şiddeti reddetmesini istedi.

Mukteda el Sadr’ın yandaşlarıyla, hükümete yakın Bedir Tugayları arasında meydana gelen çatışmada en az beş kişi öldü ve onu aşkın kişi yaralandı. İki Şii gruba bağlı militanların Bağdat, Nasıriye ve Basra’da da çarpıştığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı Necef’e komando askerleri gönderildiğini ve kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Talabani'nin Konvoyuna Saldırı

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin konvoyuna düzenlenen saldırıda en az 6 koruma görevlisi öldürüldü, 15’i de yaralandı.

Kerkük’ün 90 kilometre güneyinde meydana gelen olay sırasında Talabani’nin konvoyda bulunmadığı bildirildi..

Associated Press ajansına göre Talabani’nin koruma görevlilerine, Kuzey Irak’tan Bağdat’a dönerken ateş açıldı.

Öte yandan Bağdat’ın güneybatısında bir nehire atılmış 36 erkek cesedi bulundu.

Üzerlerinde sadece iç çamaşırı bulunan kişilerin her birinin başlarına sıkılan tek bir kurşunla öldürüldükleri öğrenildi.

Cesetlerin kimlikleri ve öldürülme nedeni konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

XS
SM
MD
LG