Erişilebilirlik

25 Ağustos 2005: Ortadoğu, Petrol ve İslam...


Başkan Bush’un teröre çare olarak demokrasiyi yaymak istediğini hatırlatan Christian Science Monitor, “Ya demokrasi İslamcı yönetimlere yol açarsa, ne olacak?” diye soruyor. Türkiye’de İslamcı bir partinin laik bir yasal çerçevede ülkeyi yönettiğini belirten gazete, buna karşılık Irak’ta hazırlanan anayasa taslağının Batılı demokrasilerle ilgisi olmadığını vurguluyor. Mısır ve Filistin’deki İslamcı örgütlerin de gücüne dikkat çeken gazete, Amerika’nın demokrasi konusunda çok daha ihtiyatlı davranması gerektiğini savunuyor:

"Bush’un formülündeki boşluklar, Arap çölleri kadar geniş. Savunduğu çözüm, bölgede İslami değerlere saygı duyan ancak dinin devlet yönetimindeki rolünü sınırlayan demokratik bir dönemin başlangıcı olabilir. Ancak bu çözüm, yeni İranlar oluşmasına da neden olabilir. Amerikalılar, sorunun karmaşıklığını iyi kavramalıdır."

Washington Post, İsrail’in Gazze ile Batı Şeria’nın bir kısmından çekilerek, kalıcı bir barış için bazı fedakarlıklarda bulunabileceğini gösterdiği yorumunda bulunuyor. Gazete, Filistinlilerin de militan örgütleri silahsızlandırarak ve İsrail’e yönelik saldırıları önleyerek benzer bir tavır sergilemesi gerektiğini savunuyor:

"Ancak bu, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un daha başka sorumlulukları olmadığı anlamına gelmiyor. Filistin’de ılımlı kanadın başarılı olması, İsrail’in işbirliğiyle gerçekleştirilebilecek bazı somut gelişmelere bağlı. Yerleşimciler gitmiş olsa da, Gazze’deki Filistinlilerin hala seyahat özgürlüğü yok ve ürünlerini ihraç edemiyorlar. Şaron, ayrıca Bush yönetimine kendi hükümetinin yasadışı ilan ettiği yerleşim birimlerinin de yıkılacağı sözünü vermişti. Gazze operasyonu, Şaron’un eğer gerçekten samimi ise, bu sözünün yerine getirebileceğini gösteriyor."

New York Times ise, Bush yönetimini küresel ısınma ve petrole bağımlılığı azaltma konularında yetersiz kalmakla suçluyor. Yönetimin pasif tavrına rağmen dokuz eyaletin küresel ısınmanın en büyük nedeni olan karbondioksit emisyonunu azaltacak bir plan üzerinde uzlaştığını hatırlatan gazete, araçların yakıt verimliliğini artırmaya yönelik yeni düzenlemenin de beklentileri karşılamaktan uzak olduğu görüşüne yer veriyor:

"Bir süredir eyalet yönetimlerinin küresel ısınma ve petrole bağımlılık sorunlarını Bush yönetiminden daha fazla ciddiye aldığı ve daha yaratıcı çözüm önerileri geliştirdiği görülüyor. Her ay eyaletlerin bu konuda harcadıkları çabayla Bush yönetiminin inatçı pasifliği arasındaki uçurum daha da büyüyor. Ancak federal hükümet bu kadar ilgisizken, eyaletler daha fazla ne kadar çözüm üretebilir?"

USA Today Venezüela Devlet Başkanı Hugo Çavez’in öldürülmesi çağrısı yapan Amerikalı din adamı Pat Robertson’u eleştiriyor. Roonbertson’un daha önce Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için yarıştığını hatırlatan gazete, din adamının yaptığı çağrının Amerikan karşıtlığını körüklediğini de vurguluyor:

"Ulusal Evangelik Birliği, Robertson’un bu açıklamasının yurtdışındaki Amerikalı misyonerlerle yardım görevlilerinin hayatını tehlikeye atmasından endişe ettiğini açıkladı. Ancak Robertson’un sözlerinin siyasi sonuçları da aynı ölçüde kaygı verici. Robertson, daha kısa bir süre önce, 10 emir levhalarının her tarafa konmasını savunan kampanyanın önemli isimlerinden biriydi. Şimdi ise, ahlak ve yasa dışı bir eylemin savunuculuğunu yapıyor. Acaba on emirden biri olan “öldürmeyeceksin” sözünün neresini anlamamış olabilir?"
XS
SM
MD
LG