Erişilebilirlik

İsrail Çekilme İşlemini Tamamladı


İsrail, Filistin topraklarındaki tahliye işlemini tamamladı. İsrail askerleri, bu sabah Batı Şeria’daki Sanur ve Homeş yerleşim birimlerime girerek direnen yaklaşık 2 bin dinci militanı da zorla bölgeden çıkarttı.

Gazze’deki 21 ve Batı Şeria’da 4 Yahudi yerleşim biriminin tümüyle boşaltılmasıyla bu bölgelerdeki İsrail'in tek yanlı olarak karar verdiği çekilme işlemi sona ermiş oldu.

İsrail Gazze ve Batı Şeria'nın kuzeyinden çekilmeyi tamamladı. 15 Agustos'da Gazze'de çekilme bugün de Batı Şeria'daki Sanur ve Homeş yerleşim yerlerinin boşaltılmasıyla sona erdi.

Sabah saatlerinde iki yerleşim yerine eş zamanlı giren İsrail güvenlik güçleri direnişle karşılaştı. Homeş'te 40 kadar yerleşimci barikat kurmuştu. Dikenli teller, masa sandalye gibi eşyalarla barikat kuran yerleşimciler İsrail bayraklarını yaktı. 30'a yakın kadın yerleşimci zaman zaman kadın polislere saldırdı ve kesici aletlerle polis memurlarını hafif yaraladı.

Homeş'teki sinagogun çatısında uzun süre dua eden yerleşimcilere dua bitene kadar süre veren güvenlik güçleri ardından çatıya çıkıp yerleşimcileri tek tek indirdi. Polis kaynakları güvenlik güçlerine direnenlerin video kamera ile tespit edildiğini ve ilerleyen günlerde adli işlem göreceklerini açıkladı. Güvenlik güçlerine ketçap, sıcak yağ ve boya atan yerleşimcilerden biri de kendi evini ateşe verdi.

Sanur'da da durum farklı değildi. Eski bir dini okulun çatısında toplanan yerleşimcilere polis gözyaşartıcı gaz ile müdahale etti. Çatıda ellerinde demir çubuklar ve tahta sopalarla polise direnenler gözaltına alındı. Yerleşim yerinin sinagoguna kendilerini kilitleyen 20 kadar aşırı dinci yahudi de polise zor anlar yaşattı. Sinagog pencerelerini dikenli tellerle çeviren yerleşimciler polisin ikna çalışmalarını yanıtsız bırakınca güvenlik güçleri buldozerler yardımıyla pencerelerdeki barikatı kaldırıp içeri girdi.

Sanur ve Homeş'in de boşaltılmasıyla İsrail, Batı Şeria'daki yaklaşık 100 yerleşim biriminin 4'ünden çekilme işlemini tamamlamış oluyor. Bundan sonraki aşama buradaki evler yıkılacak ve enkaz kaldırılacak.

Öte yandan İsrail'in önde gelen günlük gazetelerinden Haaretz son baskısında yerleşimcilerden boşaltılan evlerin yıkımını tartışmaya açtı. İngiliz ve Osmanlı İşgali bittikten sonra bu topraklardan çekilen bu iki devletin çekilme sırasında evleri ve binaları yıkmadıklarını hatırlatan gazete, "Şimdiki yıkımlar tipik bir İsrail yaklaşımı. Yıkımlar ile komşu olmaya, beraber yaşamaya çelıştığımız Filistinlilere nasıl bir mesaj yolluyoruz" şeklinde yorum yaptı.

Gazze'de ise Filistinli kadınlar, İsrail'in çekilmesini kutlamak üzere gösteri düzenledi. Yüzlerce kadının katıldığı gösteri Gazze Şeridi'nde Yahudilerin boşalttığı son yerleşim yeri olan Netzarim'den başladı.

"Tutuklular serbest bırakıldığı zaman mutluluğumuz tamamlanacak" yazılı pankartlar taşıyan kadın göstericiler "Filistin özgür bir devlettir", "İsrail geri çekil", "Mülteciler geri dönsün" şeklinde sloganlar attı. Gösteride güvenliği sağlayan Filistin güvenlik güçleri de sloganlar atarak kadınlara eşlik etti. Silahlarını gösterici kadınların ellerine vererek onlarla sevinç gösterisi yapan güvenlik görevlileri dikkat çekti.

Bu arada Şam'a giden Filistin Başbakanı Ahmet Kurey Filistin'deki örgütlerin liderleri ile biraraya geldi.Toplantının ardından bir açıklama yapan örgüt liderleri , İsrail ile mücadeleye devam etme ve Filistin topraklarının işgali sona erene kadar silah bırakmama kararı aldı.

Hamas ve İslami Cihad liderleri basın açıklamasında "Gazze'nin geri alınması İsrail'e karşı yapılan direnişin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Biz Hamas ve İslami Cİhad olarak inanıyoruz ki, bu direnişle İsrail, işgal etmiş olduğu bütün Filistin topraklarından geri çekilecektir. Şaron, Gazze'den çekilip başka Filistin topraklarında yeni İsrail kampları kurmak istiyor. Filistin halkının buna karşı çok dikkatli olması gerekiyor. Şaron, Filistin örgütlerini birbirine düşürmek istiyor. Biz, bütün Filistin örgütleri olarak birlikte hareket etme kararı aldık. Filistin Devleti işgal altında olduğu sürece silahlarımızı bırakmayacağız ve direnişe devam edeceğiz. Filistin örgütleri olarak Filistin Kurtuluş Örgütü'ne tam destek vereceğiz ve Filistin devletinin inşası için beraber çalışacağız" dedi.

XS
SM
MD
LG