Erişilebilirlik

Gazze Yerleşimleri Filistinlilerin


Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, hükümete, Gazze'den tahliye edilen Yahudi yerleşimcilerin arazilerine el koyma yetkisi veren kararnameyi imzaladı.

Abbas, Filistinlilerin mülkiyet hakkı iddialarını inceleyip sonuçlandıracak bir bakanlık komisyonu da atadı. Yerleşimcilerin oturduğu toprakların bir bölümü daha önce Filistinlilere aitti.

Bu arada Gazze'deki Yahudi köylerinin tahliyesi devam ediyor. İsrailli yetkililere göre, tahliye işleminin Salı gününe kadar tamamlanması mümkün.

Gazze'den çekilmeyi hemen hemen tamamlayan İsrail, Guş Katif bölgesinde boşaltılan yerleşim yerlerinin yıkımına başladı. Kuzey Guş Katif'de bulunan Nissanit, Dügit ve Peat Sadeh'de 30 kadar ev buldozerlerle yıkıldı. Tamamı terkedilmiş olmasına rağmen askerler son bir kez tek tek evleri dolaşıp içeride insan olup olmadığından emin olduktan sonra yıkımı gerçekleştirdi.

Bölgede 200 kadar buldozer, diğer yıkım emirleri için hazır bekliyor. Yıkımın yanı sıra bölgenin güneyini son sürat boşaltmaya çalışan askerler, bugün sabah saatlerinde Katif ve Atzmona yerleşim yerlerine girdi. Katif'de yerleşimciler ve askerler, boşaltım öncesi beraber dua etti.

Atzmona yerleşim yerinde David Hatuel adlı yerleşimci Filistin saldırılarında hayatını kaybeden karısı ve dört kızı için bir anma töreni düzenledikten sonra evini terketti. Askerler ve yerleşimciler törene beraber eşlik etti.

Katif'e sabah saatinde giren askerler, özellikle genç yerleşimcilerin direnişi ile karşılaştıysa da bu uzun sürmed. Çoğunlukla tarım ile uğraşan Katif yerleşimcileri, askerleri mahsullerinden ve araba tekerleklerinden oluşan barikatlarla karşıladı. Ardından barikatları ateşe veren yerleşimciler, askerleri bir iki saat oyaladıysa da boşaltımı durduramadı.

Diğer yandan Israil hükümeti bügün sabah yapilan kabine toplantısında 21 yerleşim yerinden geriye kalan Batı Şeria yerleşimlerinin de boşaltılmasını onayladı. Batı Şeria'da bulunan dört noktadan Sanür ve Homeş, bu hafta içinde boşaltılacak. Kabine toplantısında bazı bakanların eleştirilerine maruz kalan Başbakan Ariel Şaron, "İstifa etmek isteyen varsa, buyursun," diyerek tartışmalara noktayı koydu. Şaron ayrıca, çekilme aşamasında Neve Dekalim ve Kfar Darom'da güvenlik güçlerine saldıran yerleşimcileri "holigan" diye niteledi ve sözlerini "Bu suçtur. Yüzlerce asker ve polise asit dökmek holiganlıktır" şeklinde sürdürdü.

Öte yandan Filistin yönetimi lideri Mahmut Abbas dün Gazze'de halka hitaben bir konuşma yaparak, "Küçük cihad son buldu ve şimdi güvenliği sağlamak, ekonomiyi düzeltmek adına büyük cihad başlıyor," dedi. "İnsanlarımızın dünyanın diğer yerlerindeki gibi huzur ve güven dolu şartlarda yaşamasını istiyoruz" diyen Abbas, İsrail'in boşalttığı yerleşim yerlerinin yönetimini Filistin'e vereceğine dair anlaşmaların imzalandığını duyurdu. Buraların kişilere veya örgütlere değil, devlete ait topraklar olacağının altını çizen Abbas, İsrail'e de hitap ederek Batı Şeria ve Kudüs'ü ikiye bölecek olan "güvenlik duvarı"nın inşaasına son verilmesini istedi. İsrail hükümeti, 1 Eylül'den itibaren duvarın yapımını bitirmeyi planlıyor.

Filistin yönetimi geçen hafta boşaltılan Morag yerleşim birimine 3 bin yeni ev yapmayı, Netzarim yerleşim yerine de liman yapmayı planlıyor. Abbas, konuşmasında ayrıca İsrail'in Gazze'den çekilmesini şehitlerin kurban verilmesinin bir meyvesi olarak niteledi. Abbas, "Şehitler, gaziler ve kayıplar yolu açtı. İşgal Batı Şeria ve Kudüs'te de sona erecek," şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG