Erişilebilirlik

'Gazze'nin Yüzde Altmışı Boşaltıldı'


İsrail ordusu, Yahudi yerleşimcileri Gazze’den zorla çıkarıyor. Yüzlerce silahsız asker ve polis, tahliye için verilen sürenin dolmasından sonra dün yerleşim merkezlerine girdi.

Yetkililer, tahliye işleminin planlanandan hızlı devam ettiğini ve yerleşimcilerden yüzde altmışının, Filistin topraklarının dışına çıkartıldığını açıkladı. İsrail ordusu, bir yerleşim yeri yakınında bomba bulduğunu ve bombanın İslami Cihad tarafından, İsrail askerleri ya da yerleşimcilere karşı kullanılacağını iddia etti.

Buarada, Başbakan Ariel Sharon, tahliyeyle ilgili görüntüleri “üzücü” olarak tanımlarken, yerleşimcileri asker ve polislere saldırmaktan kaçırmaya çağırdı. Sharon, bir milyon Filistinli tarafından sarılmış 8 bin 500 yerleşimciyi korumanın, İsrail’e maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek geçen yıl Gazze’den çekilme kararı almıştı.

Öte yandan, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bir grup Filistinliye ateş açan bir İsrailli 4 kişiyi öldürdü, iki kişiyi de yaraladı. Saldırganın, Shilo yahudi yerleşim merkezi yakınındaki bir fabrikada çalışan Filistinli işçileri götürüp getiren servis aracının şoförü olduğu bildirildi. İsrailli bir güvenlik görevlisinden kaptığı silahla ateş açan saldırgan tutuklandı. İsrail Başbakanı Ariel Sharon saldırıyı Yahudi terörü olarak niteleyerek kınadı.

Filistin Yönetimi sözcüsü Saib Erekat, İsrail’i yerleşimcileri hızla silahsızlandırmaya ve terör saldırılarını durdurmaya çağırdı. Bazı Filistinli militan gruplar, misilleme tehdidinde bulundu. İki hafta önce de aşırı milliyetçi bir Yahudi, Gazze’den çekilmeyi protesto amacıyla, İsrail’in kuzeyinde bir otobüsteki 4 İsrailli Arabı vurarak öldürmüştü.

XS
SM
MD
LG