Erişilebilirlik

Yahudiler Gazze'den Zorla Çıkarılıyor


İsrail ordusu, Yahudi yerleşimcileri Gazze’den zorla çıkarıyor. Yüzlerce silahsız asker ve polis, gönüllü tahliye için verilen sürenin dolmasından sonra yerleşim merkezlerine girdi.

Yetkililer, akşama kadar Gazze’deki Yahudilere ait tüm ev ve binaların dörtte birinin boşaltıldığını, tahliye işleminin birkaç gün içinde tamamlanacağını açıkladı.

Başbakan Ariel Sharon, tahliyeyle ilgili görüntüleri, “üzücü” olarak tanımlarken yerleşimcileri asker ve polislere saldırmamaya çağırdı.

Sharon, bir milyon Filistinli tarafından sarılmış 8,500 yerleşimciyi korumanın, İsrail’e maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek geçen yıl Gazze’den çekilme kararı almıştı.

Yahudi yerleşimcilere bölgeyi kendi rızalarıyla boşaltmaları için verilen 48 saatlik sürenin dolmasının ardından ordu teker teker yerleşim birimlerine girerek yerleşimcileri çıkarmaya başladı.

İsrail hükümeti çekilme öncesinde her yerleşim yerinin tek tek boşaltacağını duyurmuştu ancak silahsız ve polisler aynı anda 10 yerleşim yerine birden girdi ve buraları boşaltmaya çalışıyor.

Pazartesi gününden bu yana Gush Katif bölgesinin kuzeyindeki 3 yerleşim yeri burada yaşayanların kendi istekleri ile boşalmış durumda. Ordu Çarşamba sabaha karşı 300 ailenin yaşadığı Neve Dekalim ve etrafındaki 9 diğer yerleşim birimini boşaltmaya başladı.

Boşaltma işlemleri sırasında askerler silah kullanmıyor ancak aynı şeyi yerleşim birimlerinin sakinleri ya da onları desteklemek için gelen aşırı milliyetçi Yahudiler için söylemek mümkün değil zira taş, sopa, mutfak aletleri gibi malzemelerle ne bulurlarsa askerlere saldırıyorlar.

Çıkan çatışmalarda şu ana kadar 800 kişi gözaltına alındı, Netivot yerleşim biriminde bir yerleşimci kadın kendini ateşe atarak çekilmeyi protesto etti. Kadının vücudunun yüzde 60'ının yandığını belirten kaynaklar yerleşimcinin Beer Şeva hastanesine kaldırıldığını ve durumunun ağır olduğunu söyledi.

Filistin mülteci kampları Refah ve Han Yunus arasındaki Yahudi yerleşim yeri olan Morag'da da bir kadın asker yerleşimciler tarafından bıçaklandı. Askerin durumunun iyi olduğu bildirildi.

Çekilme sırasında askerlerin işini zorlaştıran bir diğer unsur da Gush Katif dışından buraya gelmeye çelışan aşırı dinci, aşırı milliyetçi yahudiler.

Çekilmeyi engellemek için ülkenin her tarafından Gush Katif sınırlarına ulaşmaya çalışan ve özellikle gençlerden oluşan bu gruplar asker ve polislere zor anlar yaşatıyor.

Yollarda lastikler yakıp tellerle barikatlar kuran eylemciler güvenlik güçleri ile sık sık çatışmaya giriyor. Yerleşim yerlerinde yaşayanlar boşaltmayı engellemek için sinagoglara giriyor ve dua ederek direniyor.

Güvenlik güçleri herhangi bir operasyon düzenlemektense dini mekanlardaki yerleşimcileri ikna yolu ile buradan çıkarmaya çalışıyor.

İsrail hükümeti dün bir açıklama yaparak çekilmeden sonraki bir ay boyunca Gush Katif'e Filistinlilerin girmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Bunun başlıca nedeni yerleşim yerlerindeki evlerin yıkılması ardından enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlanması. Anlaşmaya göre evler İsrail ordusu tarafından yıkılacak, enkaz kaldırma işi ise Filistin tarafınca yapılacak.

Öte yandan Filistin tarafında Hamas ve İslami Cihad, yaptıkları açıklamalarda İsrail'in Gazze'den çekilmesinde silahlı mücadelenin etkili olduğunu ve askeri intifadanın Batı Şeria ve Kudüs'ün de boşaltılmasına kadar süreceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG