Erişilebilirlik

15 Ağustos 2005: Gazze'nin Boşaltılması Başlıklara Yansıyor


İsrail’in 38 yıl önce işgal ettiği Gazze Şeridi’nden çekilme operasyonunu başlatması, Amerikan gazetelerinin bir çoğu tarafından manşete taşınmış. New York Times, yaptığı yorumda, Gazze’den çekilmenin kalıcı bir barış için ilk adım olduğu görüşüne yer veriyor ve İsrail başbakanı Ariel Şaron’un atması gereken başka adımlar da bulunduğunu vurguluyor.

"Başkan Bush, Şaron’a, Gazze’den çekilmenin sadece ilk adım olduğunu çok net biçimde anlatmalıdır. Bush, Gazze’den çekilmenin Batı Şeria’da kalıcı bir İsrail işgaline yol açmasına izin vermemelidir. Şaron, attığı bu adım için takdir edilmelidir. Ama barışa bir şans tanımak için atması gereken başka adımlar da olduğu konusunda uyarılmalıdır."

USA Today da Gazze’den çekilmenin barışa giden yolu açması için, İsrail ve Filistin liderlerinin kendi toplumları içindeki barış karşıtı direniş unsurlarını kontrol altına alması gerektiği yorumunda bulunuyor. Gazete, barış planının canlandırılması için, Bush yönetiminin daha etkin bir şekilde devreye girmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

"Bir çok İsrailli, Gazze’den çekilmenin bir taviz olarak algılanmasından ve teröristlere cesaret vermesinden endişe ediyor. Şaron’un rakibi olan eski başbakan Benyamin Netanyahu da, çekilme planını protesto etmek için hükümetteki görevinden istifa etti. Filistin tarafında ise Mahmud Abbas, ılımlı politikaları hayata geçirmesine imkan sağlayacak halk desteğinden yoksun. İsrail’i yok etmek isteyen terör örgütü Hamas, Abbas yönetimine boyun eğmeyeceğini açıkladı. Bütün bunlara rağmen, Gazze’den çekilme planı, şiddet döngüsünü kırmak için az rastlanan bir fırsat sunuyor. Bu fırsatı da sadece Şaron ve Abbas değerlendirebilir."

Washington Post, Japonya’da alınan erken seçim kararının Amerika açısından da büyük önem taşıdığı görüşüne yer veriyor. Japonya başbakanı Junichiro Koizumi’nin ekonomik reform paketinin reddedilmesi nedeniyle erken seçim kararı aldığını hatırlatan gazete, Koizumi’nin seçimi kaybetmesinin Amerika açısından sorun yaratacağı görüşüne yer veriyor.

"Japon ana muhalefet partisi, başbakan Koizumi’nin Amerikan yanlısı dış politikasına karşı çıkıyor ve Irak’taki Japon askerlerini geri çekme vadinde bulunuyor. Bu politikalara destek veren bir seçim sonucu, Amerika açısından sorun yaratacaktır. Umarız ki Koizumi, reform politikalarına destek vermesi için seçmeni ikna edebilir. Bunun için önünde bir aylık süre var."

Los Angeles Times ise Harvard Üniversitesi tarih profesörü Nial Ferguson’un İran devriminin geldiği aşamaya ilişkin bir yorumuna yer veriyor. İran devriminin militan ruhunu hala sürdürdüğünü belirten Ferguson, Tahran hükümetinin demokrasi açısından dünya çapındaki en büyük tehdit olduğunu öne sürüyor.

"Avrupa’nın İran’a karşı izlediği havuç politikası, yani A planı başarısız oldu. Yumuşak bir Birleşmiş Milletler sopası biçimindeki B planı da başarısız olacaktır. Peki, Amerika’nın veya İsrail’in hava saldırısı düzenlemesini içeren bir C planı var mı? Evet, var. Ama bu plan bazı tehlikeleri de barındırıyor. Böyle bir durumda, şehirlerimizdeki terör eylemleri artacak ve Irak’taki savaş ivme kazanacaktır."

XS
SM
MD
LG