Erişilebilirlik

Gazze'den Çekilme Başladı


İsrail'in Gazze'den çekilmesi süreci başlarken, ülkenin dört yanında çekilme karşıtı eylem hazırlıkları son hız devam ediyor.

Kudüs'te Başbakan Ariel Sharon'un evinin önünde, Gush Katif içinde ve sınır kentlerinde bu gece 23.30 da eş zamanlı eylemler düzenlendi. Bu geceyarısı başlayan çekilme süreci için Gazze Şeridi'ndeki 8 bin kadar Yahudi yerleşimcinin yarısından fazlasının, İsrail'in bölgeyi tahliye etmesine direneceği bildirildi.

Yahudi yerleşimcilerin lideri Avner Şimoni, "Yüzde 50-60 yerleşimci kalmaya devam edecek. Onların işlerini kolaylaştırmayacağız" dedi. İsrail devlet radyosuna konuşan Şimoni, yerleşimcilerden çoğunun bu gece yarısından sonra başlayacak geri çekilme işlemine direneceğini söyledi.

Yerleşimci lideri, "Ayrılanlar konusunda yorumda bulunmuyorum; ama bunların çoğunlukta olmadığını söyleyebilirim" diye konuştu.

Gazze Şeridi'nde 21 Yahudi yerleşim birimi var. Buralarda 8 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığı tahmin ediliyor. Bu yerleşim birimleri Gazze Şeridi'nin yüzde 33'ünü kapsıyor.

İlk Yahudi yerleşim birimi 1976'da, sonuncusu da ikinci İntifada'nın başlamasından bir süre sonra 2001'de kuruldu.

Yahudi yerleşimcilerin yaşadığı yaklaşık 2 bin evin çekilmeden sonraki ilk üç hafta içinde yıkılması bekleniyor. Yıkımlar sonrası 80 bin ton moloz yığını oluşacak. Filistin topraklarına yapılan 26 sinagog da yıkım işlemleri sırasında yerle bir edilecek. Yıkımlar İsrail ordusu tarafından yapılacak ancak enkazın kaldırılması Filistin hükümetince gerçekleştirilecek.

Yerleşim birimlerinin boşaltılması için 40 bin asker ve polis görev alacak. Filistinli grupların çekilme sırasında olası saldırılarına karşı da 5 bin Filistin güvenlik görevlisi görev yapacak

İsrail yönetimi yerleşimciler için 665 milyon Dolar tazminat ödeyecek. Her bir aileye acil ihtiyaçlar için 11 bin dolar ödenecek. Yahudi yerleşimciler 2 sene boyunca kirada oturacaklar, kalıcı bir yere taşınmak istediklerinde ise her bir aileye 200 bin ila 400 bin dolar ödenecek. Tazminat anlaşması uyarınca 15 Ağustos'tan önce evlerini boşaltanlara gayrimenkullerinin her bir metrekaresi için bin dolar da extra ödenecek.

Öte yandan çekilme sırasında herhangi bir arbede yaşanmaması ve olası Filistin saldırısına karşı tedbirli olmak için hazırlık yapan İsrail ordusu bir talhsizlik yaşadı. İsrail tankının yanlışlıkla açtığı ateşte beş İsrail askeri yaralandı.

Askeri kaynaklar, Gazze Şeridi'nde devriye gezen zırhlı bir araca yanlışlıkla tanktan ateş açıldığını ve olayda 5 İsrail askerinin yaralandığını bildirdi.

Kfar Darom Yahudi yerleşim biriminde meydana gelen olayda yaralanan İsrail askerlerinin hastaneye kaldırıldıkları ve sağlık durumlarının iyi oldukları bildirildi.

XS
SM
MD
LG